Lauantai, 28.3.2020 
Armas
Ulkomaat

Valkoisen talon tiedotuspäällikkö: Kommunikaatioyhteydet Meksikoon pysyvät avoinna

  • STT-AFP
Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicerin mukaan Yhdysvallat myös toivoo, että Meksikon kanssa voidaan sopia jonkinlaisesta tapaamisesta tulevaisuudessa. LEHTIKUVA/AFP Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicerin mukaan Yhdysvallat myös toivoo, että Meksikon kanssa voidaan sopia jonkinlaisesta tapaamisesta tulevaisuudessa. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicer sanoo, että kommunikaatioyhteydet Meksikoon pysyvät avoinna. Spicerin mukaan Yhdysvallat myös toivoo, että maat voivat sopia jonkinlaisesta tapaamisesta tulevaisuudessa.

Spicer kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto eilen perui ensiviikkoisen tapaamisen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Päätökseen vaikutti Trumpin toistuvat vaatimukset siitä, että Meksiko maksaisi rajalle rakennetun muurin. Ennen Nieton ilmoitusta, Trump uhkasi myös perua tapaamisen, koska Meksiko ei halua maksaa Trumpin maiden rajalle suunnittelemaa muuria.

Tuontiveroehdotus herätti kritiikkiä

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi Spicer kertoi eilen, että Trump haluaa rahoittaa Meksikon rajalle rakennettavan muurin nostamalla Meksikon tuontitavaroiden veroja 20 prosentilla.

Spicer kertoi New York Timesille, että 20 prosentin tuontivero koskisi alkuun Meksikoa, mutta presidentti haluaisi laajentaa sen myös muiden maiden tuontitavaroihin. Uusi vero on tarkoitus ottaa käyttöön osana verouudistusta, jota Trump ajaa yhdessä republikaanivetoisen kongressin kanssa.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham kritisoi ehdotusta heti tuoreeltaan. Graham kirjoitti Twitterissä, että Meksiko voisi vastata samalla mitalla omilla veromääräyksillä ja se olisi valtava este taloudelliselle kasvulle.

Puolestaan Meksikon teollisuuskauppakamarien yhteenliittymä Concamin puheenjohtajan Manuel Herreran mukaan Trumpin idea on todella huolestuttava sekä Meksikon että Yhdysvaltain yritysten kannalta.

"Pahin kiista vuosikymmeniin"

Meksikon ja Yhdysvaltain suhteisiin erikoistuneen asiantuntijan mukaan Yhdysvaltain ja Meksikon välille on kehittynyt pahin diplomaattinen kiista vuosikymmeniin. Teksasissa sijaitsevan Tarletonin yliopiston Jesus Velascon mukaan viimeisin matalapiste maiden välillä oli vuonna 1985, kun huumekartelli kidutti ja surmasi Yhdysvaltain peitetehtävissä olleen agentin.

- Tämä on jopa pahempaa, Valesco sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Muuriin liittyvät jännitteet maiden välillä alkoivat kasvaa jo Trumpin vaalikampanjan aikana, jolloin Trump teki lupauksia muurin rakentamisesta. Jo vaalikampanjan aikana Nieto painotti, ettei Meksiko aio maksaa muuria. Entisen presidentin Barack Obaman kanssa hyvissä väleissä ollut Nieto on myös useaan kertaan korostanut haluavansa kunnioittavat suhteet Trumpin kanssa.

Kun Nieto eilen ilmoitti, ettei aio matkustaa Yhdysvaltoihin, sai hän tunnustusta muun muassa maansa oppositiojohtajilta ja muilta maan poliitikoilta. Epäsuosiossa olevan Nieton kannatus maassa on alle 25 prosentissa.

- Bravo Nieto! Meksiko ansaitsee arvostusta ja kunnioitusta, meillä ei voi olla vuoropuhelua, kun kumpaakaan ei ole, entinen presidentti Vicente Fox kirjoitti Twitterissä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa