Torstai, 3.12.2020 
Meri, Vellamo
Ulkomaat

Venäjä lopetti ilmavoimien koordinointiyhteistyön Syyriassa

  • STT
Venäjä on ilmoittanut vetäytyvänsä toistaiseksi ilmaturvallisuussopimuksesta, jolla on pyritty välttämään Yhdysvaltojen ja Venäjän ilmavoimien törmäyksiä Syyriassa. Vetäytyminen on vastalause Yhdysvaltojen ilmaiskulle syyrialaiseen sotilastukikohtaan, jota Venäjäkin on käyttänyt.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyttäneet sopimuksen mukaisia kanavia nopeiden viestien välittämiseen toisilleen, jotta eivät vahingossa esimerkiksi pommita toisiaan. Yhdysvallat ilmoitti Venäjälle ohjusiskustaan mahdollisesti näiden kanavien välityksellä.

Yhdysvallat iski Shayratin lentotukikohtaan varhain aamulla. Tukikohta valikoitui iskun kohteeksi, sillä Yhdysvallat uskoo, että tiistain tuhoisa kemikaalihyökkäys tehtiin tältä kentältä käsin. Kyseessä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen ohjusisku Syyrian armeijaa vastaan vuosia jatkuneen sisällissodan aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiedot iskun uhreista vaihtelevat. Syyrian armeijan tiedottajan mukaan iskussa kuoli kuusi ihmistä ja haavoittui useita. Lisäksi isku aiheutti hänen mukaansa mittavat materiaaliset tuhot. Tiedottaja ei täsmentänyt, olivatko uhrit sotilaita vai siviilejä.

Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi aiemmin neljän Syyrian armeijan sotilaan kuolleen iskussa. Sen mukaan tukikohta tuhoutui iskussa lähes täysin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Homsin kuvernööri oli puolestaan puhunut viidestä kuolleesta siviilistä.

Venäläisiä ei tiettävästi haavoittunut

Venäläisiä sotilaita ei ole tiettävästi kuollut tai haavoittunut Yhdysvaltojen ohjusiskussa Shayratin lentotukikohtaan Syyriassa, kertoo Interfax. Asiasta kertoi Interfaxille kansanedustaja Dmitri Sablin vedoten omiin lähteisiinsä. Sablin on venäläisten sotaveteraanien järjestön varapuheenjohtaja.

Venäjä on tuominnut iskun. Sen mukaan isku on kansainvälisen oikeuden vastainen aggressio suvereenia valtiota vastaan. Venäjän mukaan Syyrialla ei ole kemiallisia aseita ja iskut tehtiin keksityin perustein.

Syyria kemiallisten aseiden käytöstä on kuitenkin lukuisia todisteita, ja niistä on raportoinut muun muassa YK.

Venäjän mukaan iskut aiheuttavat merkittävää vahinkoa Venäjän ja Yhdysvaltain välisille suhteille sekä luovat vakavan esteen äärijärjestö Isisin vastaisen kansainvälisen koalition luomiselle.

Venäjä on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle iskun vuoksi.

Kosto kemiallisten aseiden käytöstä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan tärkeä kansallinen turvallisuusetu vaati Yhdysvaltain iskuja Syyriaan.

Trump määräsi massiivisen sotilasiskun kostoksi aiemmin kemiallisilla aseilla tehdystä hyökkäyksestä, jonka tekijänä Yhdysvallat pitää Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

Trump sanoi lausunnossaan, ettei ole epäilystäkään siitä, että al-Assadin hallinto käytti Syyriassa kemiallisia aseita. Hän kuvaili Syyriassa tapahtunutta kaasuiskua "barbaariseksi".

Trump kehotti lausunnossaan kaikkia sivistyneitä valtioita liittymään yhteen Syyrian teurastuksen ja verenvuodatuksen päättämiseksi sekä kaikenlaisen terrorismin kitkemiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi