Perjantai, 25.5.2018 
Urpo
Ulkomaat

Kaikki Britannian yliajon uhrit olivat muslimeja

  • STT
Lontoossa ihmisjoukkoon ajaneen miehen uskotaan toimineen yksin, sanoo Britannian pääministeri Theresa May. Hän toteaa puheessaan, että hyökkäyksen kohteena olivat jälleen viattomat ja tavalliset ihmiset.

May lupaa, että poliisi lisää tarvittaessa moskeijoiden turvatoimia. Poliisin mukaan kaikki kymmenen loukkaantunutta ovat muslimeita.

Lisäksi paikalla kuoli yksi mies, mutta hän oli saattanut saada sairauskohtauksen ennen hyökkäystä. Ihmiset olivat tiettävästi juuri auttamassa lyyhistynyttä miestä, kun auto ajoi väkijoukkoon.

Autoa kuljettanut 48-vuotias mies on pidätetty.

Britannian muslimineuvoston mukaan pakettiauto näyttää ajaneen tahallaan muslimien päälle lähellä pohjoislontoolaista moskeijaa.

Poliisi kertoo, että paikalla olleet ihmiset ottivat miehen kiinni ennen poliisin tekemää pidätystä. Tapahtumia tutkii Lontoon poliisin terrorisminvastainen yksikkö.

Yksi silminnäkijöistä sanoi BBC:lle, että pidätetty oli huutanut haluavansa tappaa kaikki muslimit.

Poliisi sai ilmoituksen tilanteesta noin kaksikymmentä yli kaksitoista yöllä paikallista aikaa.

Kahdeksan loukkaantunutta on viety kolmeen sairaalaan. Kahden lievästi loukkaantuneen vammoja hoidettiin tapahtumapaikalla.

Moskeijaa oli uhkailtu

Auto osui ilmeisesti moskeijasta palaamassa olleisiin ihmisiin. Yliajo tapahtui Finsbury Parkin moskeijan lähellä Seven Sisters Roadilla.

Finsbury Parkin moskeijaa on pidetty aiemmin radikaali-islamistien kokoontumispaikkana, mutta sen maine on muuttunut täysin viime vuosina. Sen entinen imaami on tuomittu Yhdysvalloissa elinkautiseen vankeuteen väkivaltaan yllyttämisestä. Hänet vangittiin vuonna 2015.

Moskeija on sittemmin saanut uuden johdon, joka on pyrkinyt lisäämään avoimuutta ja uskontojen vuoropuhelua.

Moskeijaa oli uhkailtu Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

–  Britannian muslimiyhteisö vetoaa kaikkiin hyviin ihmisiin, jotta he tukisivat meitä pahuutta ja väkivaltaa vastaan, sanoo yhteisön edustaja Mohammed Shafiq.

Hänen mukaansa islamofobia on lisääntynyt vuosi vuodelta. Myös muslimien ihmisoikeusjärjestön mukaan muslimien vastaiset viharikokset ovat olleet rajussa kasvussa.

Kolme terrori-iskua aiemmin tänä vuonna

Britanniassa on tehty aiemmin tänä vuonna kolme terrori-iskua.

Kesäkuun 3. päivänä kolme terroristia ajoi pakettiautolla ihmisten päälle London Bridgen alueella ja puukotti ihmisiä. Miehet ehtivät surmata kahdeksan ihmistä ennen kuin poliisi ampui heidät kuoliaaksi. Isis on sanonut olleensa iskun takana.

22. toukokuuta itsemurhaiskun tekijä räjäytti itsensä popkonsertin ulkopuolella Manchesterissa. Surmansa sai 22 ihmistä.

Maaliskuun 22. päivänä auto ajoi ihmisten päälle Westminster Bridgellä Lontoossa ja poliisia puukotettiin. Viisi ihmistä sai surmansa. Poliisi ampui iskun tekijän.