Lauantai, 23.6.2018 
Aatu, Aatto, Aadolf
Ulkomaat

MH17:n tapauksessa voidaan päästä oikeuden eteen, jos kansainväliset jännitteet lientyvät

  • STT
Malesialaiskoneen pudottamiseen osallistuneiden tekijöiden saaminen oikeuden eteen vaikuttaa tällä hetkellä melko epätoivoiselta, arvioi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Hänen mukaansa Venäjä on suuressa roolissa siinä, milloin tapaus nytkähtää eteenpäin.

–  Realistinen tapa edetä on, että Venäjän ja EU:n välillä tapahtuu jonkinlainen poliittinen liennytys. Sellaisen liennytyksen yhteydessä voidaan ajatella, että tässä asiassa päästään eteenpäin, Koskenniemi sanoo.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut MH17-lento ammuttiin alas Ukrainassa kolme vuotta sitten. Kaikki koneessa olleet ihmiset kuolivat, ja uhreista suurin osa oli hollantilaisia. Venäjän tukemien separatistien epäillään olleen ohjusiskun takana, mutta Venäjä on syyttänyt tapauksesta Ukrainaa.

Syyllisiä ei ole toistaiseksi nimetty. Kansainvälinen tutkijaryhmä (JIT) jatkaa tutkintaa, jonka lopullisena tavoitteena on nimetä tekoon syyllistyneet henkilöt.

Viime syksynä ryhmä julkisti työnsä tuloksia, joiden mukaan Malaysia Airlinesin kone ammuttiin alas Venäjältä Ukrainaan tuodulla Buk-ohjuksella. Tutkijat ovat lisäksi kertoneet tunnistaneensa noin sata ihmistä, jotka liittyvät tavalla tai toisella koneen alas ampumiseen ja Buk-ohjuslavetin liikkeisiin.

Tutkijaryhmään kuuluvat maat Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina ovat sopineet yhdessä, että mahdolliset epäillyt tuodaan oikeuden eteen Hollantiin.

Koskenniemi sanoo, että Venäjää tuskin saadaan länteen oikeuden eteen. Hän muistuttaa, että Venäjä torpedoi aiemmin YK:n turvallisuusneuvostossa ajatukset kansainvälisen tuomioistuimen perustamisesta tapausta käsittelemään.

–  Venäjä ei voi kuvitella saavansa itsensä kannalta positiivisempaa tuomioistuinjärjestelyä kuin sellaisen, joka YK:n turvallisuusneuvoston kautta saataisiin aikaan. Jos se ei suostu siihenkään, niin se ei missään tapauksessa suostu yhteistyöhön lännessä perustetun tai lännessä toimivan, esimerkiksi Hollannissa käytävän rikosoikeusmenettelyn kanssa, Koskenniemi sanoo.

Yksi puu jokaiselle uhrille

Hollannissa paljastettiin MH17-lennon uhrien kunniaksi istutettu muistometsikkö. Puita on 298, yksi jokaiselle kuolonuhrille. Puut on istutettu lähelle Amsterdamin Schipholin lentokenttää, josta Malaysia Airlinesin matkustajakone lähti viimeiselle matkalleen kolme vuotta sitten.

–  Näitä uhreja ei voi koskaan unohtaa, sanoi Evert van Zijtveld, uhrien perheitä edustavan yhdistyksen johtaja paljastustilaisuudessa.

–  Tämä muistomerkki on nykyisille ja tuleville sukupolville.

Tilaisuuteen osallistui uhrien omaisten lisäksi myös hallituksen edustajia, kansainvälisiä vieraita sekä Hollannin kuningaspari, kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima.

Puut on istutettu kaariin koristenauhan muotoon, ja niiden ympärille on istutettu auringonkukkia. Lahjoitusvaroin rakennetun muistomerkin on suunnitellut taitelija Ronald A. Westerhuis ja maisema-arkkitehti Robbert de Koning.