Torstai, 20.9.2018 
Varpu, Vaula
Ulkomaat

Soini STT:lle: On selvää, että suomalaistoimittajaa ei Yhdysvalloista luovuteta

  • STT
Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomi ei aio vaatia Turkilta suomalaistoimittajan tuomion purkua. Presidentti Sauli Niinistö ja Soini ovat sopineet, että Suomen ulkoministeriö kutsuu Turkin suurlähettilään keskusteluun suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin vankeustuomion takia, vahvistaa presidentin kanslia STT:lle.

–  Puhutetaan ensin. Turkilla on oma oikeusjärjestelmä, joka kannattaa käydä loppuun ja valittaa, ja sen jälkeen on ihmisoikeustuomioistuinta ja muuta, Soini sanoo STT:lle.

Soinin mukaan valtiosihteeri keskustelee suurlähettilään kanssa huomenna ulkoministeriössä. Lisäksi presidentti Niinistö lähettää asiasta kirjeen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Selvä viestimme on, että toimittajan jutussa ei ole mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa tämän tuomion, Soini sanoo.

WSJ: Albayrak aikoo valittaa tuomiostaan

Albayrak tuomittiin Turkissa tiistaina vankeuteen poissaolevana. Hän on sekä Suomen että Turkin kansalainen.

Albayrak sai kahden vuoden ja yhden kuukauden tuomionsa Wall Street Journal -lehdessä elokuussa 2015 julkaistusta jutusta. Lehden mukaan New Yorkissa parhaillaan oleskeleva Albayrak aikoo valittaa tuomiostaan.

Soinin mukaan on selvää, että Turkissa vankeustuomion saanutta suomalaistoimittajaa ei luovuteta Yhdysvalloista Turkkiin.

Presidentin kanslian mukaan Turkin tilanne on huolestuttanut Suomen valtionjohtoa jo pitkään. Viimeksi Suomi reagoi suoraan Turkin ihmisoikeustilanteeseen kolmisen viikkoa sitten, kun ulkoministeri Soini tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun.

Soinin mukaan journalismin ongelmallisesta tilanteesta Turkissa on sanottu maan johdolle ja se pitää sanoa uudelleen.

Turkki syyttää terroristipropagandasta

Ayla Albayrak sai Turkissa tuomionsa jutusta, joka käsitteli elämää ja taisteluita Kaakkois-Turkin kurdialueella Silopissa. Turkin hallituksen mukaan jutussa syyllistyttiin terroristipropagandan levittämiseen ja kielletyn kurdijärjestön tukemiseen.

Wall Street Journal asettui heti täysin Albayrakin tueksi. Toimituksen johdon laatimassa kannanotossa syytteitä kutsutaan "järjettömiksi".

WSJ:n mukaan Albayrakin juttu oli tasapuolinen eikä hän esimerkiksi kehunut haastattelemiaan nuoria kurditaistelijoita tai PKK:ta, jonka muistutettiin jutussa olevan niin Turkin kuin Yhdysvaltain mielestä terroristijärjestö.

–  Kaikki se, mitä hän teki raportoidakseen tämän jutun niin tasapuolisesti ja objektiivisesti kuin mahdollista, tapahtui sekä hyvän journalismin että Turkin lakien puitteissa, WSJ:n toimituksen johto kirjoitti.

Albayrak kiisti vastineessaan oikeudelle syytökset, että hän olisi jutullaan ihannoinut terrorismia.

Turkissa on viimevuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen lakkautettu kymmeniä medioita ja pidätetty pitkälti toistasataa toimittajaa. Joukossa on myös ulkomaalaisia, kuten oikeudenkäyntiä jo kuukausia odottanut saksalais-turkkilainen Die Welt -lehden kirjeenvaihtaja Deniz Yücel. Keskiviikkona puolestaan alkoi Istanbulissa oikeudenkäynti niin ikään saksalaista toimittajaa Mesale Tolua vastaan.

Turkin suurlähettilään kutsumisesta keskusteluun kertoi ensin Yle.