Torstai, 20.9.2018 
Varpu, Vaula
Ulkomaat

Kurditaistelijat asemissa Irakin hyökkäyksen varalta – TT: Ei merkkejä hyökkäyksestä

  • STT
Irakissa tuhansia kurditaistelijoita on lähetetty asemiin Kirkukin öljykaupungin ympäristöön. Kurdien edustaja sanoo vahvasti aseistettujen joukkojen varautuvan Irakin hallituksen joukkojen mahdolliseen hyökkäykseen.

Irakin joukkojen hyökkäämisestä ei toistaiseksi ole havaintoja, kertoo kurdilähde ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle. Kurdistania Ruotsissa edustavan Shoresh Kadirin tietojen mukaan Irakin armeija on parin kilometrin päässä kurdien asemista Kirkukissa.

Nimettömänä pysyttelevä irakilaiskenraali kertoi aiemmin AFP-uutistoimistolle Irakin asevoimien aloittaneen operaation Kirkukin maakunnan valtaamiseksi kurdeilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kurdijoukoille on annettu käsky puolustautua mihin hintaan hyvänsä, kertoi kurdijohtaja Masud Barzanin edustaja.

USA:n koalition liittolaisia

Irakin armeija ja kurdien peshmerga-taistelijat ovat olleet Yhdysvaltain johtaman Isisin-vastaisen koalition tärkeimpiä liittolaisia. Liittolaisten keskinäisen aseellisen välienselvittelyn uhka on haaste länsimaiden hallituksille.

Jännitteet alueella kiristyivät entisestään, kun Irakin kurdit äänestivät hiljattain neuvoa-antavassa äänestyksessä kurdialueen itsenäisyydestä. Lähes 93 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta. Irakin hallinto pitää äänestystä laittomana.

Irakin perustuslain mukaan kurdeilla on maan pohjoisosassa itsehallintoalue, johon kuuluu kolme maakuntaa. Lisäksi kurdit ovat käytännössä hallineet myös muun muassa Kirkukin öljyaluetta. Kirkuk on yksi niistä alueista, jotka kurdien peshmerga-taistelijat ottivat haltuunsa vuonna 2014.

Kirkukin alueella asuu kurdien ohella sunniarabeja, turkmeeneja, kristittyjä, assyrialaisia ja armenialaisia.