Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Ulkomaat

Uusien vaalien mörkö hengittää Saksan hallitustunnustelijoiden niskaan

  • STT
Vaikka Saksan hallitustunnustelut ovat edenneet nihkeästi, niissä mukana olevien puolueiden paine saada hallitus kokoon niin sanotulla Jamaika-pohjalla on kova. Uusia vaaleja ei toivo käytännössä kukaan.

–  Kukaan ei varmaan näe, että sitä kautta asetelma jotenkin ratkaisevasti muuttuisi. Uudet vaalit saattaisi olla koko tämän nyt hallitusta neuvottelevan porukan kannalta huono, koska äänestäjät eivät yleensä näe tällaista kovin positiivisena, kertoi tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

Liittokansleri Angela Merkel oli asettanut torstain määräajaksi hallitussovun löytämiseksi kristillisdemokraattien (CDU/CSU), liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden kesken. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan löytynyt, ja perjantain neuvotteluissa uudeksi takarajaksi asetettiin sunnuntai-ilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tämä on aika poikkeuksellinen kuvio monin puolin, tällaista hallitusta ei ole jouduttu liittovaltiotasolla tekemään. Siellä on syvästi juurtuneita poliittisia jakolinjoja, Iso-Markku arvioi.

– CSU ja vihreät ovat olleet usein vastinpareina, ja toinen on edustanut toiselle poliittista mörköä. Sama on ollut vihreiden ja FDP:n välillä monissa asioissa.

Hallitusvaihtoehtoa kutsutaan Jamaika-koalitioksi, koska puolueiden tunnusvärit ovat samat kuin Jamaikan lipussa. Uudenlaista pohjaa joudutaan hakemaan, koska perinteiset suuret puolueet kärsivät syyskuun vaaleissa tappion ja äärioikeistolainen AfD nousi liittopäiville.

Muukin kuin maahanmuutto hiertää

Yksi tunnusteluiden kuumista perunoista on ollut maahanmuuttopolitiikka, josta puolueilla on ollut hyvin eriäviä näkemyksiä. Merkelin CDU otti 2015 pakolaiset avosylin vastaan, mikä on muodostanut hankausta CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n välille.

CDU ja CSU ovat sittemmin päässeet kompromissiin, jossa pakolaisten määrälle tulisi jonkinlainen katto, mitä vihreiden on puolestaan vaikea niellä. Vihreät haluaisi helpottaa turvapaikanhakijoiden perheenjäsenien saamista Saksaan.

Neuvotteluissa hiertävät kuitenkin myös monet muut asiat. Vihreät esimerkiksi pyrkii kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan kuin muut puolueet. FDP puolestaan teki finanssipolitiikassa vaalilupauksia, joihin vihreät suhtautuu varauksella.

CSU kivenä kengässä

Iso-Markku muistuttaa, että neuvotteluissa on mukana neljä eikä kolme puoluetta.

–  CSU näkee itsensä eri puolueena, mikä näkyi viime hallituskaudella. Se on ollut jonkin verran konservatiivisempi (kuin CDU) ja joissain kysymyksissä eri linjoilla.

FDP taas putosi viime vaaleissa kokonaan liittopäiviltä istuttuaan Merkelin hallituksessa, jossa se ei juuri saanut tavoitteitaan läpi.

–  Heillä on nyt hirveä tarve saada hyvän vaalituloksen jälkeen omia tavoitteitaan hallitusohjelmaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa