Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Ulkomaat

Merkel ei halua vähemmistöhallituksen johtoon

  • STT
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo mieluummin vievänsä puolueensa uusiin vaaleihin kuin johtavansa epävakaata vähemmistöhallitusta.

Saksan hallitusneuvottelut ajautuivat karille, kun liberaalipuolue FDP vetäytyi neuvotteluista. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier aikoo vielä keskustella kaikkien puolueiden kanssa, jotta uudet vaalit voitaisiin välttää.

Steinmeier puolestaan kehotti kaikkia puolueita miettimään asennettaan hallitusneuvotteluja kohtaan ja olemaan valmiita kompromisseihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hallituksen muodostaminen on lähes aina ollut vaikeaa, mutta hallituksen muodostajan mandaatti on ehkäpä tärkein mandaatti, jonka äänestäjiltä voi demokratiassa saada. Tämä mandaatti on edelleen olemassa. Nyt on se hetki, jolloin kaikkien osapuolien on mietittävä asennettaan, Steinmeier sanoi.

Saksan liittopresidentti voi halutessaan määrätä ennenaikaiset parlamenttivaalit, mutta Steinmeierin mukaan se ei ole hänen suosimansa vaihtoehto.

Presidentti aikoo kutsua kaikki puolueet keskusteluihin hallituksesta. Presidentti haluaa puhua myös sosiaalidemokraattien (SPD) kanssa, vaikka nämä ovat toistuvasti vakuuttaneet pysyvänsä oppositiossa surkeasti sujuneiden vaalien jälkeen.

Saksalaistutkija: Ennenaikaiset vaalit todennäköisin vaihtoehto

Saksan hallitusneuvottelujen kariutuminen juuri nyt oli suuri yllätys, sanoo tutkija Niklas Helwig berliiniläisestä Stiftung für Wissenschaft und Politik -tutkimuslaitoksesta. Epävarmuus tulevasta on hänen mukaansa tällä hetkellä suuri.

–  Sanoisin, että tämä oli eräänlainen Saksan mini-brexit-hetki, Helwig kuvailee STT:lle Britannian EU-kansanäänestykseen viitaten.

Helwig ei usko sosiaalidemokraattien muuttavan kantaansa, jonka mukaan puolue ei lähde enää mukaan yhteiseen hallitukseen kristillisdemokraattien kanssa. Yhtä epätodennäköisenä Helwig pitää vähemmistöhallituksen muodostamista kristillisdemokraattien johdolla.

–  Saksassa, kuten myös Suomessa, on normaalia yrittää löytää vakaa enemmistöhallitus, Helwig sanoo.

Todennäköisimmäksi jää siis vaihtoehto numero kolme eli uudet vaalit. Helwigin mukaan sellaiset voitaisiin järjestää aikaisintaan helmikuussa, ehkä vasta maaliskuussa.

–  Seuraavien parin kuukauden aikana Saksassa ei ole uutta hallitusta. Tietenkin on virkaatekevä hallitus, joka pystyy hoitamaan juoksevia asioita.

Soini huolissaan neuvotteluiden katkeamisesta

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) katsoo Saksan tilannetta tietyllä huolestuneisuudella. Hallitusneuvotteluiden katkeaminen lisää hänen mukaansa epävarmuutta. Soinin mukaan Saksa on kuitenkin vahva maa ja vahva demokratia, joten tilanne ratkaistaan tavalla tai toisella.

Saksan kristillisdemokraattien hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa päättyivät tuloksettomina eilen illalla.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan vakaa ja toimintakykyinen hallitus Saksassa on elinehto myös Euroopan unionille. Saksan hallitustunnustelujen epäonnistuminen voi hänen mukaansa varjostaa odotuksia, joita EU:ssa on pantu Saksan ja Ranskan yhteistyölle.

– Ei siitä mihinkään päästä, että Saksa on EU:n johtovaltio, Tiilikainen sanoo.

Hallitustunnusteluihin osallistuivat FDP:n lisäksi Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) ja vihreät. Neljä viikkoa jatkuneissa tunnusteluissa piti alun perin saada tuloksia viime torstaihin mennessä, mutta perjantaina uusi takaraja asetettiin sunnuntaille.

Jos Saksassa ei ole poliittiseen tukeen nojaavaa enemmistöhallitusta, maan on Tiilikaisen mukaan vaikea muotoilla kantojaan muun muassa talous- ja rahaliitto Emun uudistamiseen, jossa Saksalla on ollut näkemyseroja Ranskan kanssa.

Tiilikaisen mukaan EU:ssa on jännitteisen ajan jälkeen ollut tänä vuonna havaittavissa myönteistä energiaa ja helpotusta pahimpien kriisien hellittämisestä.

–  Voi olla, että se siitä hiukan hiipuu, jos ei päästä tarttumaan toimeen kovin pikaisesti vaan tulee spekulaatioita tai valmistautuminen uusiin vaaleihin, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista julistaa epävakauden kauden alkaneen tai EU:n uudistuspolitiikan epäonnistuneen.

–  Pitäisin tässä vaiheessa tulkinnat vielä aika maltillisina. Odotetaan nyt lähipäivät, mitä tästä tulee, Tiilikainen sanoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa