Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Ulkomaat

Tshekissä EU- ja maahanmuuttovastainen Zeman lunasti itselleen toisen presidenttikauden

  • STT
Tshekin nykyinen presidentti Milos Zeman, 73, lunasti lauantaina presidentinvaalin toisella kierroksella itselleen toisen viisivuotiskauden. EU- ja maahanmuuttovastaisuudesta tunnettu Zeman sai noin 52 prosenttia äänistä.

Tiukan vastuksen Zemanille tarjosi Tshekin tiedeakatemian entinen johtaja, puolueisiin sitoutumaton Jiri Drahos, 68. Hänet tunnetaan puolestaan EU-myönteisyydestään.

Zemania kannattavat mainostaulut ympäri Tshekkiä vetosivat äänestäjiin siirtolaisia vastustavin iskulausein: "Pysäyttäkää siirtolaiset ja Drahos. Tämä on meidän maamme. Äänestäkää Zemania." Zeman on myös toistuvasti kehottanut EU:ta poistamaan Venäjän-vastaiset pakotteet, jotka määrättiin maan liitettyä Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentinvaalit korostivat maan syvää kahtiajakautumista. Zeeman edustaa etenkin köyhempiä ja maaseudun äänestäjiä, joilla on alempi koulutustaso. Politiikassa kokematon Drahos puolestaan vetoaa varakkaampiin ja paremmin koulutettuihin kaupunkilaisiin.

Tshekin tv:n mukaan toisen vaalikierroksen äänestysprosentti oli nyt 66,5. Edellisissä vaaleissa vuonna 2013 se oli 59 prosenttia.

Presidentin rooli on tärkeä

Presidentinvaali osui samaan saumaan, kun maassa on meneillään poliittinen kriisi. Tshekin populistisen miljardööripääministerin Andrej Babisin vähemmistöhallitus erosi aiemmin tässä kuussa hävityn luottamuslauseäänestyksen jälkeen.

Babisin euroa, siirtolaisia ja EU:ta vastustava Ano-liike sai syksyn vaaleissa 78 paikkaa 200-paikkaiseen parlamenttiin. Muut puolueet ovat kuitenkin olleet haluttomia hallitusyhteistyöhön liikkeen kanssa.

Tshekissä presidentti voi nimetä pääministerin. Zeman on luvannut antaa Babisille toisen tilaisuuden muodostaa uusi hallitus, kertoo BBC.

Vaikka presidentin virka Tshekissä on pitkälti seremoniallinen, presidentin rooli on merkittävä. Hän voi nimittää pääministerin ja hallituksen, keskuspankin ja vahvistaa parlamentissa hyväksytyt lakialoitteet laeiksi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa