Perjantai, 18.1.2019 
Laura
Ulkomaat

Venäjä syyttää Britanniaa yrityksestä houkutella EU-maita puolelleen

  • STT
Venäjä syyttää Britanniaa muiden EU-maiden houkuttelemisesta omalle kannalleen entisen venäläisagentin murhayrityksen jälkiselvityksessä.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Lontoossa yritetään kuumeisesti pakottaa EU-liittolaisia astumaan Venäjän kanssa vastakkaisasettelun tielle. Lavrov kommentoi asiaa Vietnamin-vierailullaan.

Lavrovin mukaan Britannia keskittyy tekemään "kriisistä Venäjän kanssa mahdollisimman syvän".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EU-maiden johtajat ovat kutsuneet EU:n Venäjän-lähettilään neuvonpitoon pois Moskovasta, kertoi BBC aiemmin tänään. Asiasta sovittiin EU-johtajien tapaamisessa Brysselissä eilen.

EU-maat katsovat, että Venäjä on erittäin todennäköisesti vastuussa iskusta entistä venäläisagenttia vastaan. Entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat hermomyrkkyhyökkäyksen kohteeksi Etelä-Englannin Salisburyssa maaliskuun alussa.

Murhayrityksessä käytetty Novitshok-hermomyrkkyä on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Lavrov kuitenkin sanoo, ettei Britannia ole esittänyt todisteita siitä, että Venäjä olisi murhayritykseen syyllinen.

–  Emme vieläkään näe mitään tosiasioita, joiden poissaolo pistää ajattelemaan, että tämä kaikki on provokaatiota, Lavrov sanoi.

Diplomaattien karkottamista harkitaan

Osa EU-maista on ryhtynyt toimeen jo ennen yhteistä päätöstä vastatoimista. Financial Timesin mukaan viisi maata – Ranska, Puola ja Baltian maat – harkitsevat venäläisdiplomaattien karkottamista.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite kertoi torstaina julkisesti, että maa tekee lähiaikoina mahdollisen päätöksen venäläisdiplomaattien karkottamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi torstaina päivällä, että vastatoimiin ryhtyminen vaatii vakavan harkinnan.

–  Tapahtumat on tuomittu, se on selvä asia Suomessa kuin EU:ssakin. Siitä ei ole epäselvyyttä, mutta siihen mitkä ovat jatkotoimet, on eri maissa hyvin erilaiset tilanteet, Sipilä vastasi STT:lle ennen huippukokousta.

Myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi, että asiaan on liian aikaista ottaa kantaa.

Sipilä kertoi suomalaistoimittajille kokouksen jälkeen, että Britannian pääministeri Theresa May toivoi kokouksessa EU-mailta tukea, mutta ei antanut tarkkaa ehdotusta vastatoimista.

May: Maailman johtavat tutkijat selvittäneet aineen

Pääministeri May tapasi EU-johtajia ennen huippukokousta myös pienemmissä ryhmissä.

May tapasi erikseen muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Maailman parhaat tutkijat Porton Downissa ovat Britannian mukaan tunnistaneet iskussa käytetyn aineen Novitshok-ryhmän hermomyrkyksi.

Venäjän tiedetään Britannian mukaan valmistaneen kyseistä ainetta. Lisäksi Mayn kerrotaan tuoneen esiin, että Venäjä on toteuttanut ennenkin palkkamurhia.

Britannia, Ranska ja Saksa tiedottivat tapaamisen jälkeen, että ne aikovat olla lähipäivinä tiiviissä yhteydessä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa