Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Ulkomaat

Kongon demokraattisen tasavallan miljoonakaupungissa todettiin ebolatartunta

  • STT
Kongon demokraattisessa tasavallassa on havaittu ebolaa yli miljoonan asukkaan Mbandakan kaupungissa. Asiasta kertoivat muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO sekä Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

–  Tämä on huolestuttava muutos, varoitti WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO ilmoitti lähettävänsä Mbandakaan 30 asiantuntijaa seuraamaan tartuntatilannetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mbandakassa raportoitiin keskiviikkona laboratoriossa varmistettu ebolatapaus. Aiemmin tautia oli todettu ainoastaan Kongon luoteisosassa sijaitsevan Bikoron alueella. Kolmen ihmisen on vahvistettu kuolleen tautiin, minkä lisäksi viranomaisten tietoon on tullut nelisenkymmentä epäiltyä tartuntatapausta. Vahvistettujen kuolonuhrien lisäksi useiden muiden ihmisten uskotaan kuolleen tautiin.

Mbandakan ebolatapauksen myötä näyttäisi toteutuneen WHO:n syvä huoli siitä, että ebola leviää suuriin asutuskeskuksiin. WHO on ollut erityisen huolissaan taudin leviämisestä juuri Mbandakaan, sillä se sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Bikorosta.

Kokeellisista rokotteista etsitään ratkaisua

Kongon demokraattiseen tasavaltaan saapui keskiviikkona ensimmäinen erä kokeellista ebolarokotetta. WHO:n mukaan rokotukset on tarkoitus aloittaa viikonloppuna. Rokotetta on testattu aiemmin Guineassa. Tutkijoiden mukaan se antoi 100-prosenttisen suojan taudille.

Ebolaviruksen aiheuttama tauti on sekä erittäin helposti tarttuva että hyvin tappava. Sitä levittävät lepakot, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat niitä metsästäviä ihmisiä. Virus leviää myös ihmisestä ihmiseen esimerkiksi kosketuksessa.

Tauti alkaa korkealla kuumeella, heikotuksella, kovalla nivel- ja lihaskivulla sekä päänsäryllä ja kurkkukivulla. Ensioireita seuraavat yleensä oksentelu ja ripuli, iho-oireet, munuais- ja maksavaivat sekä ulkoinen ja sisäinen verenvuoto.

Historian pahin ebola-aalto alkoi joulukuussa 2013 Guineassa, josta se levisi Liberiaan ja Sierra Leoneen. Tuolloin tauti tappoi yli 11  000 ihmistä, ja sairastuneita rekisteröitiin yhteensä lähes 29  000. WHO:n mukaan oikea luku on todennäköisesti vieläkin korkeampi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa