Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Ulkomaat

Amerikkalainen sai oudoista äänistä aivovamman Kiinassa – ulkoministeriö varoittaa

  • STT
Ulkoministeri Pompeon mukaan Yhdysvallat yrittää selvittää mystistä ääni-ilmiötä. Lehtikuva/AFP Ulkoministeri Pompeon mukaan Yhdysvallat yrittää selvittää mystistä ääni-ilmiötä. Lehtikuva/AFP
Yhdysvaltojen konsulaatin työntekijä Kiinan Guangzhoussa on saanut lievän aivovamman kuultuaan outoja ääniä. Yhdysvaltojen Pekingin suurlähetystö on lähettänyt sähköpostia Kiinassa asuville amerikkalaisille ja varoittanut heitä. Ääniä kuulevia henkilöitä kehotetaan poistumaan äänten lähteen lähettyviltä ja menemään tarvittaessa lääkäriin.

Tapaus muistuttaa vastaavaa ilmiötä Kuubassa, jossa parikymmentä Yhdysvaltojen lähetystön työntekijää ja heidän perheenjäsentään sai selittämättömistä äänistä aivovaurioita muistuttavia vammoja. Kymmenen kanadalaista kärsi myös samankaltaisista vaivoista, mutta heistä kukaan ei kertonut oudoista äänistä.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Washingtonissa edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnalle, että Kiinassa syntyneet vammat ovat "hyvin samankaltaisia" kuin ne joita syntyi Kuubassa. Yhdysvallat lähettää nyt tutkijaryhmiä Kiinaan selvittämään asiaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Yritämme selvittää mitä tapahtui Havannassa ja nyt myös Kiinassa, ministeri sanoi.

Huimausta, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia

Lähetystön viestissä kerrotaan, että konsulaatin työntekijä kertoi kokeneensa epämääräisiä ääniä ja paineita. Ilmiöt alkoivat viime vuoden lopulla ja jatkuivat huhtikuuhun asti. Työntekijä palasi Yhdysvaltoihin ja sai toukokuussa diagnoosin lievästä aivovammasta.

Kuuban tapauksessa epäiltiin aluksi, että amerikkalaisia vastaan olisi käytetty jonkinlaista ääniaalloilla toimivaa asetta. Myös psykosomaattisia joukko-oireita pidettiin mahdollisena. Uhrit kärsivät huimauksesta, päänsärystä ja kokivat vaikeuksia keskittyä.

Mediatietojen perusteella liittovaltion poliisi FBI ei löytänyt todisteita sille, että käytössä olisi ollut jonkinlainen ase. Yhdysvaltojen hallitus syytti kuitenkin tapahtumista Kuubaa ja kutsui viime vuonna kotiin yli puolet Havannan lähetystön henkilökunnasta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa