Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Ulkomaat

Päättyykö vuosien vääntö viimein sallivampaan lainsäädäntöön? Irlanti äänestää abortista

  • STT
Irlantilaiset äänestävät tänään maan erittäin tiukan aborttikäytännön lieventämisestä. Vastakkain ovat muutosta ajavat ja vastustavat, joiden näkemykset ovat mielipidemittauksissa melko tasan.

Irlannissa raskaus voidaan keskeyttää tiukoin reunavaatimuksin, mikäli se uhkaa naisen henkeä. Esimerkiksi insestin tai raiskauksen jälkeen raskaaksi tulleella tytöllä tai naisella ei ole lainmukaista oikeutta aborttiin. Laittomasta abortista voidaan tuomita pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Vuosittain tuhannet naiset ovat matkustaneet Britanniaan aborttia varten tai hankkineet keskeytyspillereitä ulkomailta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on luonnehtinut Irlannin abortin estävää lainsäädäntöä "järkyttäväksi". Taustalla on Irlannin perustuslain kahdeksas lisäys, joka käytännössä estää abortin lähes aina. Se takaa sikiön ja naisen oikeudet yhtäläisinä. Lain vastustajat ovat sitä mieltä, että todellisuudessa naisen oikeus jää aina syntymättömän lapsen oikeuden alle. Tuomio abortista voi olla jopa 14 vuotta vankeutta ja sakko.

Kansanäänestyksessä ratkaistaan, kumotaanko nykyisen perustuslain artikla ja korvataan se uudella, joka sallisi abortin. Jos kyllä-vaihtoehto voittaa, laki muuttuu ja sallii abortin kaikissa tapauksissa 12. raskausviikkoon saakka ja sen jälkeen määrätyin ehdoin. Jos ei-äänet voittavat, pysyy nykyinen lainsäädäntö ennallaan.

Irlannin vaikutusvaltainen katolinen kirkko vastustaa oppinsa mukaisesti aborttia, joskin se on tällä kertaa pidättäytynyt aktiivisesta kampanjoinnista. Sen sijaan puolueet ovat pitkälti aborttikäytännön höllentämisen kannalla.

Äänestyksen ovensuukyselyitä odotetaan myöhään illalla tai ensi yönä. Vaalin tuloksen odotetaan valmistuvan lauantaina.

Sikiön vai äidin oikeudet?

Kampanjointi puolesta ja vastaan on kiihtynyt viime päivinä. Kampanjat ovat tunteellisesti latautuneita.

–  Isovanhempani ymmärsivät, että olen uniikki ihminen, jolla on arvoa, joten he eivät olisi voineet tappaa minua. Jos kahdeksatta artiklaa ei olisi ollut vuonna 1998, en olisi täällä tänään, aborttia vastustava Gavin Boyne, jonka äiti oli tullut vahingossa raskaaksi, kommentoi äänestystä AFP:lle.

21-vuotias Ciara Grealy kertoo, että hänen paras ystävänsä joutui matkustamaan Englantiin raskaudenkeskeytystä varten.

–  En ymmärrä, miksi lähetämme naisia toiseen maahan tekemään jotain, joka pitäisi voida tehdä täällä turvallisesti ja laillisesti, Grealy kommentoi.

Aborttia kannattavan Caoimhe Mulcachyn mukaan kyse on naisten terveydestä. Naiset kärsivät säännöstelemättömistä, laittomista ja vaarallisista raskaudenkeskeytyksistä.

22-vuotias Cian Flaherty näkee, että kyse on syntymättömän ihmisen ihmisoikeuksista. Hänen mukaansa on harhaanjohtavaa puhua valinnanvapaudesta.

–  Jos ei ole tukea, usein saattaa tuntua siltä, että keskeytys on ainoa ratkaisu. Minun mielestäni silloin kyse ei ole aidosta valinnanvapaudesta.

Päivittäin 13 irlantilaista tekee abortin Britanniassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan yli 168  000 naista matkusti vuosina 1980–2016 Englantiin ja Walesiin tekemään abortin. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäin keskimäärin 13 Irlannissa asuvaa naista tekee abortin Britanniassa.

Vuonna 2013 lakiin lisättiin poikkeus, joka myöntää abortin tapauksissa, joissa äiti on kuolemanvaarassa. Äidin itsemurhariski otetaan huomioon. Lakia muutettiin, kun aikaisempana vuonna 31-vuotias nainen menehtyi verenmyrkytykseen keskenmenon jälkeen. Naiselta oli aikaisemmin kielletty lääketieteellinen abortti. Tapaus järkytti kansaa ja vaikutti lopulta lain muutokseen.

Vuonna 2011 irlantilainen Amanda Meller matkusti Liverpooliin raskaudenkeskeytykseen. Hän oli saanut selville, että sikiöllä oli huomattavia epämuodostumia. Lääkärien mukaan lapsi olisi syntynyt todennäköisesti kuolleena tai kuolisi pian synnytyksen jälkeen.

Meller näki itsensä irlantilaisen lainsäädännön uhrina ja vei tapauksen YK:n ihmisoikeuskomiteaan. Komitean mukaan Melleriä kohdeltiin "julmasti, epäinhimillisesti ja halventavasti". Irlanti joutui maksamaan Mellerille 30  000 euron korvaukset.

Myös abortista tiedottamista kontrolloidaan Irlannissa. Alun perin järjestöt eivät saaneet auttaa naisia matkustamaan ulkomaille tekemään aborttia. Vuoden 1992 kansanäänestyksen jälkeen voimaan tuleen 14. lisäyksen mukaan kansalaisilla on oikeus saada "tietoa palveluista, jotka ovat laillisia ulkomailla".

Kuitenkin muutaman vuoden päästä oikeutta rajoitettiin. Tiedon sääntelyasetus kieltää raskaudenkeskeytyksen "puolustamisen tai edistämisen".

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa