Tiistai, 25.6.2019 
Uuno
Ulkomaat

Katalonian uusi aluejohtaja haastoi Espanjan uunituoreen pääministerin neuvotteluihin

  • STT
Pedro Sanchez vannoi tänään virkavalansa Espanjan pääministerinä. LEHTIKUVA / AFP Pedro Sanchez vannoi tänään virkavalansa Espanjan pääministerinä. LEHTIKUVA / AFP
Sekä Espanjan uusi pääministeri Pedro Sanchez että Katalonian uusi aluehallinto vannoivat virkavalansa lauantaina.

Katalonian aluejohtaja Quim Torra ehdotti heti neuvotteluja Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välillä.

–  Pääministeri Pedro Sanchez, keskustelkaamme, puhukaamme Katalonia-kysymyksestä. Ottakaamme riskejä, te ja me, Torra sanoi vain muutama minuutti sen jälkeen kun Sanchez vannoi virkavalansa Madridissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meidän täytyy istua alas saman pöydän äärelle ja neuvotella, hallitus hallituksen kanssa. Tämä tilanne ei voi jatkua enää päivääkään, Torra sanoi.

Sanchez on suhtautunut hyvin kriittisesti Katalonian itsenäisyyshankkeeseen. Nyt hän on luvannut "rakentaa siltoja" Katalonian uuden aluehallinnon kanssa, joka niin kuin edeltäjänsäkin tavoittelee itsenäistä tasavaltaa. Sanchez sai tukea valtaannousussa katalaanipuolueelta, joten hänen täytynee luvata puolueelle jotain vastineeksi. Itsenäisyyttä hänen ei kuitenkaan uskota tarjoavan.

Valat ilman raamattua ja krusifiksia

Separatistijohtajat julistivat Katalonian itsenäiseksi lokakuussa kansanäänestyksen jälkeen. Espanjan keskushallinto mitätöi julistuksen ja otti Katalonian suoraan hallintaansa. Uuden hallinnon nimeäminen merkitsee vallan paluuta Katalonian aluehallinnolle.

Kymmenkunta itsenäisyysjulistukseen osallistunutta aluehallinnon johtajaa on edelleen vangittuna. Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont on parhaillaan Saksassa, jossa hän odottaa mahdollista luovutuspäätöstä Espanjaan. Häntä syytetään kapinasta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin virkaanastujaiset pidettiin päivä sen jälkeen, kun Espanjan konservatiivihallinto kaatui epäluottamuslauseeseen. Uusi pääministeri astuu johtamaan vähemmistöhallintoa, sillä sosialisteilla on 350-paikkaisessa parlamentissa vain 84 paikkaa.

Sanchez on ensimmäinen pääministeri Espanjassa, joka vannoi virkavalansa ilman Raamattua ja krusifiksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa