Lauantai, 28.3.2020 
Armas
Ulkomaat

Itävalta karkottaa imaameja ja sulkee moskeijoita

  • STT
Itävallan viranomaiset sulkevat seitsemän moskeijaa. Kuvassa suomalainen moskeija. Lehtikuva/ Sari Gustafsson Itävallan viranomaiset sulkevat seitsemän moskeijaa. Kuvassa suomalainen moskeija. Lehtikuva/ Sari Gustafsson
Itävalta ilmoitti perjantaina karkottavansa jopa 60 Turkin rahoittamaa imaamia perheineen ja sulkevansa useita moskeijoita osana "poliittisen islamin" vastaista kampanjaa. Turkki vastasi syyttämällä Itävaltaa rasismista ja islaminvastaisuudesta.

–  Itävallassa ei ole sijaa rinnakkaisille yhteiskunnille, poliittiselle islamille tai radikalisaatiolle, sanoi Itävallan liittokansleri Sebastian Kurtz.

Maan uskonnollisista asioista vastaava viranomainen on tutkinut valokuvia lapsista, jotka leikkivät kuolevansa Gallipolin taistelussa, joka käytiin Britannian ja Ottomaanien valtakunnan välillä ensimmäisessä maailmasodassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvat oli otettu itävaltalaisessa moskeijassa, joka saa rahoitusta ATIB-nimiseltä turkkilais-islamilaiselta kulttuurijärjestöltä, joka kuuluu Turkin valtion alaisuuteen.

Perjantaina Itävallan sisäministeri Herbert Kickl sanoi, että ATIB:n epäillään rikkoneen lakia, joka kieltää ulkomaisen rahoituksen uskonnollisille ryhmittymille.

Laki, joka myös velvoittaa muslimiyhdistykset tukemaan itävaltalaista yhteiskuntajärjestystä, tuli voimaan 2015 silloisen sisäministeri Kurtzin tuella.

Taustalla pitkittynyt kiista

Kurtzin mukaan perjantain karkotuspäätös voi johtaa siihen, että 150 ihmistä menettää oleskelulupansa Itävallassa.

Turkki ilmaisi välittömästi syvän tyytymättömyytensä.

–  Itävallan päätös sulkea seitsemän moskeijaa ja karkottaa imaameja surkean tekosyyn perusteella on osoitus maassa vallitsevasta islaminvastaisesta, rasistisesta ja syrjivästä populismista, sanoi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin edustaja Ibrahim Kalin perjantaina.

Itävallan ja Turkin huonot suhteet ovat jatkuneet jo pitkään. Itävalta vastustaa kiivaasti Turkin EU-jäsenyyttä ja on muun muassa kieltänyt turkkilaisia puolueita kampanjoimasta maassa ennen kesäkuun lopussa pidettäviä Turkin vaaleja. Nato-maa Turkki on puolestaan vaikeuttanut puolustusjärjestö Naton ja sen kumppanimaan Itävallan yhteisiä harjoituksia.

Itävallan 8,8 miljoonasta kansalaisesta reilut 600  000 on muslimeja. Suurimalla osalla heistä on turkkilainen tausta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa