Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Ulkomaat

YK:n yleiskokous tuomitsee päätöslauselmassaan Israelin toimet Gazan väkivaltaisuuksissa

  • STT
Yhdysvallat oli vaatinut, että myös Hamasin toimet tuomittaisiin. Vaatimus hylättiin. LEHTIKUVA/AFP Yhdysvallat oli vaatinut, että myös Hamasin toimet tuomittaisiin. Vaatimus hylättiin. LEHTIKUVA/AFP
YK:n yleiskokous on hyväksynyt vahvalla enemmistöllä päätöslauselman, jossa tuomitaan Israelin toimet Gazan väkivaltaisuuksissa. 120 maata äänesti päätöslauselman puolesta.

193-jäsenisessä yleiskokouksessa päätöslauselmaa vastaan äänesti kahdeksan maata ja 45 maata ei äänestänyt ollenkaan.

Yhdysvallat esitti, että myös Hamasin toimet tuomittaisiin. Yhdysvaltojen vaatimus kuitenkin hylättiin. Se olisi tarvinnut taakseen kahden kolmasosan enemmistön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n yleiskokous kutsuttiin hätäistuntoon Gazan tilanteen vuoksi. Israelin tekemissä iskuissa on kuollut ainakin 129 palestiinalaista sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Gazan rajalla yltyivät keväällä.

Yhdysvallat kaatoi aiemmin veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostossa lauselmaluonnoksen, jossa vaadittiin palestiinalaisten suojelemista Israelilta.

Yleiskokouksen hyväksymät päätöslauselmat eivät ole jäsenmaita sitovia, toisin kuin turvaneuvoston antamat. Päätöslauselmat hyväksytään joko äänestyksen jälkeen tai ilman äänestystä. Useimmissa kysymyksissä hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö äänistä, mutta joissakin asioissa vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö yleiskokouksen äänistä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa