Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Ulkomaat

Yhdysvaltain ulkoministeri painottaa, ettei Pohjois-Korean pakotteisiin tule helpotuksia ennen ydinaseriisuntaa

  • STT
USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ja Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha kättelivät tapaamisessaan Soulissa tänään. LEHTIKUVA / AFP USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ja Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha kättelivät tapaamisessaan Soulissa tänään. LEHTIKUVA / AFP
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ymmärtävän, että ydinaseriisunnan on tapahduttava nopeasti. Hän totesi tiedotustilaisuudessa Etelä-Korean Soulissa, että Pohjois-Korea ei saa pakotteisiinsa helpotusta ennen kuin ydinaseriisunta on viety loppuun.

Pompeo sanoi lisäksi, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Pohjois-Korean täydelliseen, todistettavissa olevaan ja peruuttamattomaan ydinaseriisuntaan. Yhdysvaltoja on kritisoitu siitä, ettei Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tekemässä sopimuksessa mainita näitä sanoja.

Trump ja Kim tekivät sopimuksen tavatessaan Singaporessa tiistaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pompeo vieraili Soulissa kertoakseen Etelä-Korean ja Japanin kollegoilleen tiistaisesta tapaamisesta.

Aiemmin Pompeo sanoi mukanaan matkustaville toimittajille toivovansa, että Pohjois-Korea riisutaan aseista ennen kuin Trumpin ensimmäinen kausi presidenttinä loppuu vuonna 2020.

Samassa tiedotustilaisuudessa Pompeon kanssa ollut Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha otti kantaa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitusten loppumiseen. Kang sanoi Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean liittouman olevan yhtä vahva kuin ennenkin.

Tiistaina Kimin tapaamisen jälkeen Trump yllättäen ilmoitti, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Päätös tuli ilmeisesti yllätyksenä molempien maiden asevoimille.

Washingtoniin palannut Trump palasi asiaan vielä Twitterissä toteamalla, että Yhdysvallat "säästää omaisuuden" sotaharjoituksista luopumisella.

Japanin ulkoministeri Taro Kono puolestaan kertoi tiedotustilaisuudessa Japanin ymmärtävän tauon Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoituksissa. Hänen mukaansa se mahdollistaa askeleet kohti Pohjois-Korean ydinaseriisuntaa. Japanin puolustusministeri kuvaili aiemmin harjoitusten olevan elintärkeitä alueen turvallisuudelle.

Etelä-Korean vierailunsa jälkeen Pompeo suuntaa Kiinaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa