Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Ulkomaat

Zimbabwessa presidentinvaalin jälkipyykki jatkuu vilppisyytöksillä – presidentin virkaanastujaispäivä siirtyy

  • STT
Zimbabwen vaalien voittajaksi julistetun Emmerson Mnangagwan virkaanastujaisia on siirretty vilppivalituksen takia. LEHTIKUVA/AFP Zimbabwen vaalien voittajaksi julistetun Emmerson Mnangagwan virkaanastujaisia on siirretty vilppivalituksen takia. LEHTIKUVA/AFP
Zimbabwen oppositiopuolue MDC on pyytänyt maan oikeusistuinta kumoamaan heinäkuun lopulla käytyjen presidentinvaalien tuloksen. MDC-puolue näkee, että valtapuolue Zanu-PF ja vaalikomissio ovat syyllistyneet vaalivilppiin.

Vaalien voittajaksi julistettiin Zanu-PF:n Emmerson Mnangagwa 50,8 prosentin kannatuksella. MDC:n ehdokas Nelson Chamisa keräsi 44,3 prosenttia äänistä.

Mnangagwan virkaanastujaiset oli määrä järjestää sunnuntaina, mutta opposition haastettua vaalien tuloksen virkaanastujaispäivää siirrettiin kaksi viikkoa tuonnemmaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Lepäämme sitten, kun tämä maa on vapautettu, MDC-puolueen Jameson Timba sanoi lehdistölle oikeustalon edessä.

Analyytikoiden mukaan vaalituloksen mitätöintiä tuskin tapahtuu, sillä oikeusistuimet ovat poliittisesti kallellaan Zanu-PF:n suuntaan, joka on ollut valtapuolue maassa koko Zimbabwen itsenäisyyden ajan.

Heinäkuiset presidentinvaalit, parlamentin alahuoneen vaalit ja paikallisvaalit olivat Zimbabwen ensimmäiset 37 vuotta itsevaltaisesti hallinneen Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen.

Monet kansainväliset vaalitarkkailijat jakelivat kehuja äänestyksen puitteille, mutta EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan Mnangagwa hyötyi vaalien "epätasa-arvoisesta pelikentästä".

Vaalituloksen selvittyä pääkaupunki Hararessa puhkesi väkivaltaisuuksia, jotka johtivat ainakin kuuden ihmisen kuolemaan. Vaalien jälkeen Zimbabwessa on raportoitu myös häirinnästä, jota valtapuolueen poliittisiin vastustajiin kuuluvat ovat kokeneet.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa