Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Ulkomaat

Oppositiojohtaja Navalnyille kuukauden vankilatuomio

  • STT
Tuomio liittyy Aleksei Navalnyin viime tammikuun lopussa järjestämään mielenosoitukseen, johon hän ei oikeuden mukaan ollut saanut viranomaisten lupaa. LEHTIKUVA/AFP Tuomio liittyy Aleksei Navalnyin viime tammikuun lopussa järjestämään mielenosoitukseen, johon hän ei oikeuden mukaan ollut saanut viranomaisten lupaa. LEHTIKUVA/AFP
Moskovalainen tuomioistuin on tuominnut venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kuukaudeksi vankilaan luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä.

Tuomio liittyy Navalnyin viime tammikuun lopussa järjestämään mielenosoitukseen, johon hän ei oikeuden mukaan ollut saanut viranomaisten lupaa.

Venäjän poliisi otti Navalnyin kiinni lauantaina hänen kotinsa edustalla Moskovassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Navalnyin mukaan tuomion avulla pyritään estämään, ettei hän pääse järjestämään syyskuuksi suunniteltuja eläkeiän nostamista vastustavia mielenosoituksia.

Navalnyi on valmistellut mielenosoitusta syyskuun 9. päiväksi, jolloin Venäjällä on monilla alueilla alueellisia vaaleja. Tuolloin valitaan muun muassa Moskovan pormestari. Istuvaa pormestaria – ja presidentti Vladimir Putinin liittolaista – Sergei Sobjaninia pidetään vaalien erittäin todennäköisenä voittajana.

Moskovan kaupungin viranomaiset sanoivat maanantaina, että Navalnyille ei ole annettu lupaa mielenosoitusten järjestämiseen 9. syyskuuta. Viranomaisten mukaan kaikkia mielenosoitusten järjestäjiä ja osallistujia vastaan ryhdytään toimiin.

Navalnyin asianajaja Ivan Zhanov sanoi maanantaina, että mielenosoitus järjestetään viranomaisten kiellosta ja Navalnyin vankilatuomiosta huolimatta.

Kysymys eläkeiän nostosta on Venäjän viranomaisille herkkä, sillä se on nostattanut maassa poikkeuksellisen laajaa kritiikkiä valtaapitäviä kohtaan.

Puolueanomus hylättiin

Navalnyin nettisivuilla kerrottiin maanantaina, että hänen anomuksensa Tulevaisuuden Venäjä -nimisen puolueen rekisteröimiseksi on hylätty. Kyseessä on kolmas kerta kuuden vuoden sisällä, kun Navalnyin hakemus oppositiopuolueen perustamiseksi hylätään.

Blogikirjoituksia ja muita verkkokanavia hyödyntävä 42-vuotias Navalnyi on saanut monia seuraajia etenkin nuorempien sukupolvien keskuudessa.

Navalnyi olisi halunnut asettua Putinin vastaehdokkaaksi maaliskuussa järjestetyissä presidentinvaaleissa, mutta viranomaiset estivät hänen ehdokkuutensa, koska hänellä on aiempi rikostuomio kavalluksesta. Navalnyin mielestä tuomio oli poliittinen.

Toukokuussa Navalnyi tuomittiin kuukaudeksi vankilaan luvattomien mielenosoitusten järjestämisestä Putinin virkaanastujaisten alla

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa