Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Ulkomaat

Vatikaanin äärikonservatiivit vaativat jo paavin eroa kohukirjeen vuoksi

  • STT
Katolisen kirkon äärikonservatiivien parissa on esitetty vaatimuksia paavi Franciscuksen erosta viikonloppuna julkaistun kohukirjeen vuoksi. Kirjeen mukaan paavi olisi ummistanut silmänsä yhdysvaltalaiskardinaali Theodore McCarrickia vastaan esitetyiltä hyväksikäyttösyytöksiltä jo vuodesta 2013 lähtien.

Paavin eroa ovat vaatineet kirjeen julkaissut Vatikaanin entinen Yhdysvaltain-lähettiläs, arkkipiispa Carlo Maria Vigano ja tätä tukeva yhdysvaltalaiskardinaali Raymond Leo Burke, joka tunnetaan Franciscuksen kärkkäimpänä arvostelijana Vatikaanissa.

–  Asiaa täytyy tutkia ja toimia sen pohjalta, mitä löytyy. Eron pyytäminen on legitiimiä. Sitä voi vaatia kuka tahansa kirkonmieheltä, joka on tehnyt vakavan virheen, Burke sanoi italialaisen La Repubblica -lehden haastattelussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sekä Burke että Vigano ovat kampanjoineet paavia vastaa jo aikaisemmin. Toissa vuonna Burke oli yksi neljästä kardinaalista, jotka moittivat paavia siitä, että hän sallii avioeron ottaneiden osallistua ehtoolliseen.

Vigano puolestaan oli yksi 60 konservatiivipapista, jotka viime vuonna allekirjoittivat paavia vastaan vetoomuksen, jossa häntä syytettiin harhaopeista.

Paavi ei kommentoi

Paavia vastaan kampanjoi myös italialainen konservatiivitoimittaja Marco Tosatti, joka tunnetaan Franciscusta vastustavan blogin pitämisestä. Tosatti auttoi Viganoa kirjeensä muotoilussa sekä käänsi sen englanniksi ja espanjaksi.

Kirjeen julkaisuajankohta paavin Irlannin-vierailun on herättänyt spekulaatiota siitä, että kyseessä on poliittinen lyömäase, jolla kirkon äärikonservatiivit pyrkivät kampeamaan liian liberaalina pidetyn Franciscuksen vallasta.

Paavi Franciscus itse kieltäytyi kommentoimasta kirjeen syytöksiä toimittajien kysyessä asiasta hänen paluulentonsa yhteydessä.

–  En sano mitään siitä (kirjeestä). Lukekaa julkilausuma (kirje) tarkasti ja tehkää siitä oma arvionne. Teillä on riittävät journalistiset kyvyt tehdä johtopäätöksiä, paavi sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa