Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Ulkomaat

Chemnitzin mielenosoituksen jälkikahinoissa loukkaantui yhdeksän ihmistä

  • STT
Yhdeksän ihmistä loukkaantui Saksan Chemnitzissä eilen järjestettyjen mielenosoitusten yhteydessä. Mielenosoituksissa sekä vastustettiin että puolustettiin Saksan maahanmuuttopolitiikkaa.

Poliisin tiukasti valvomat mielenosoitukset sujuivat muutamia yhteenottoja lukuun ottamatta rauhallisesti. Niiden hajottua pienten porukoiden välillä syntyi nujakointia, jolloin loukkaantumiset tapahtuivat.

Poliisi tutkii myös ainakin 25:tä mahdollista rikosta, kuten pahoinpitelyitä, vahingontekoja ja virkavallan vastustamista. Chemnitzin ulkopuolella neljä naamioitunutta miestä pahoinpiteli 20-vuotiaan afganistanilaismiehen, ja poliisi selvittää, olivatko pahoinpitelijät mielenosoittajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisin arvion mukaan mielenosoituksissa oli paikalla yhteensä noin 9 500 ihmistä. Maahanmuuttoa vastustamassa nähtiin muun muassa äärioikeistolaisen Pegida-liikkeen ja maahanmuuttovastaisen AfD-puolueen kannattajia. Vastamielenosoittajien joukossa oli esimerkiksi Saksan vihreiden ja sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajia.

Saksan hallitus antoi tukensa Merkelin politiikkaa kannattaneelle mielenosoitukselle. Ulkoministeri Heiko Maas muistutti Twitterissä, että toisen maailmansodan alkamisesta on 79 vuotta.

–  Saksa aiheutti uskomatonta kärsimystä Euroopassa. Jos ihmiset taas marssivat kaduilla natsitervehdyksiä tehden, historiamme pakottaa meidät  päättäväisesti puolustamaan demokratiaa, hän kirjoitti.

Kansallismielisten protestointi Chemnitzissä alkoi viikko sitten sunnuntaina, kun paikallinen mies puukotettiin kuoliaaksi. Puukotuksesta epäillään 22-vuotiasta irakilaista ja 23-vuotiasta syyrialaista.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer arvosteli kovasanaisesti alueen poliisia sen jälkeen, kun toisen epäillyn pidätysmääräys päätyi äärioikeistolaisille ryhmille, jotka julkistivat sen verkossa. Asiasta on aloitettu tutkinta. Jo aiemmin on väitetty, että osa Saksin osavaltion poliiseista kuuluisi Pegidan ja AfD:n kannattajiin.

Mielenosoitusten aikana poliisi turvasi ulkomaalaisten omistamia liiketiloja, joista monet olivat sulkeneet ovensa tavanomaista aiemmin. Lisäksi Saksan kakkosliigan jalkapallo-ottelu Dynamo Dresdenin ja Hamburger SV:n välillä siirrettiin mielenosoitusten vuoksi. Ottelu oli määrä pelata Dresdenissä lähellä Chemnitziä.

Myös tälle päivälle on suunniteltu ainakin kaksi mielenosoitusta, jotka ovat eilisiä pienempiä. Maanantaina järjestetään rasismia vastustava konsertti, jonka pääesiintyjä on saksalainen Die Toten Hosen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa