Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Ulkomaat

Venezuelan inflaatio jo 200 prosenttia kuussa

  • STT
Hinnat ovat nousseet inflaation vuoksi vuoden alusta lähtien käsittämättömät 35 000 prosenttia ja viime vuoden elo–syyskuun vaihteen jälkeen jopa 200 000 prosenttia. LEHTIKUVA/AFP Hinnat ovat nousseet inflaation vuoksi vuoden alusta lähtien käsittämättömät 35 000 prosenttia ja viime vuoden elo–syyskuun vaihteen jälkeen jopa 200 000 prosenttia. LEHTIKUVA/AFP
Venezuelassa inflaatio oli elokuussa ensimmäistä kertaa yli 200 prosenttia kuussa, kun se vasta kaksi kuukautta sitten ylitti ensimmäistä kertaa sata prosenttia kuussa. Asiasta kertoo maan parlamentti.

Hinnat ovat nousseet inflaation vuoksi vuoden alusta lähtien käsittämättömät 35  000 prosenttia ja viime vuoden elo–syyskuun vaihteen jälkeen jopa 200  000 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Venezuelan inflaation ylittävän tämän kalenterivuoden aikana miljoona prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n mukaan 1,6 miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta. Hyperinflaation lisäksi maata riivaa ruoka- ja lääkepula. Myöskään veden tai sähkön jakelu tai julkinen liikenne eivät toimi.

Presidentti Nicolas Maduro yritti viime kuussa korjata maan taloutta uudistuksilla. Hän muun muassa korotti minimipalkkaa 3  400 prosentilla ja sitoi maan valuutan arvon Venezuelan omaan kryptovaluuttaan petroon, jonka maine maailmalla ei ole kaksinen. Hän myös korotti arvonlisäveroa, vähensi bensiinin hintaa alentavaa valtiontukea ja alkoi verottaa maan ulkopuolelta tulevia rahalähetyksiä.

Öljyvaroistaan riippuvainen Venezuela ajautui kriisiin vuonna 2014 raakaöljyn hinnan laskun vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan Venezuelan hallinto on vastuussa inflaatiosta, sillä se reagoi öljyvarojen kuihtumiseen painamalla vastuuttomat määrät rahaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa