Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Ulkomaat

Jemenin rauhanneuvottelut romahtivat ennen alkamistaan – kapinalliset jäivät kotiin

  • STT
YK:n Jemen-lähettilään Martin Griffithsin mukaan Jemenin kapinalliset eivät saapuneet neuvotteluihin Sveitsin Geneveen. LEHTIKUVA/AFP YK:n Jemen-lähettilään Martin Griffithsin mukaan Jemenin kapinalliset eivät saapuneet neuvotteluihin Sveitsin Geneveen. LEHTIKUVA/AFP
Kauan valmistellut neuvottelut Jemenin sisällissodan päättämiseksi ovat romahtaneet ennen alkamistaan.

YK:n Jemen-lähettilään Martin Griffithsin mukaan huthikapinalliset eivät saapuneet neuvotteluihin Sveitsin Geneveen. Griffiths sanoi, että on liian aikaista arvioida, milloin neuvotteluja voitaisiin yrittää uudestaan.

Huthikapinalliset ovat taistelleet Jemenin hallitusta vastaan vuosia. Taistelut kiihtyivät uudelleen vuonna 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma aloitti ilmaiskut tukeakseen ahtaalle joutunutta presidentti Abdrabuh Mansur Hadia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n mukaan Jemenissä on meneillään yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Vuodesta 2015 lähtien sodassa on kuollut yli 10  000 ihmistä ja yli 20 miljoonaa on avun tarpeessa. Ihmisoikeus- ja avustusjärjestöt ovat olleet erityisen huolissaan saudijohtoisen liittouman ilmaiskuista, joissa on kuollut runsaasti siviilejä.

Geneven neuvotteluissa osapuolten oli tarkoitus muun muassa yrittää sopia tuhansien sotavankien vaihdosta sekä Jemenin tärkeimmän sataman Hodeidan käytöstä avustuskuljetuksiin.

Kapinalliset olivat asettaneet saapumiselleen useita ehtoja. Kapinalliset vaativat muun muassa takuita siitä, että heidän valtuuskuntansa pääsee palaamaan Jemeniin neuvottelujen jälkeen.

Jemenin ilmatilaa hallitseva saudijohtoinen liittouma sanoi, että he olivat antaneet valtuuskunnan lentokoneelle luvan matkaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa