Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Ulkomaat

Ruotsin vaalitulos lisää epävarmuutta taloudessa – kruunun arvioidaan pysyvän lähiajat heikkona

  • STT
Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Ruotsissa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, että kruunu lähtisi vahvistumaan. LEHTIKUVA / Jussi Nukari Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Ruotsissa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, että kruunu lähtisi vahvistumaan. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi, että Ruotsin kruunu tuskin lähtee vahvistumaan lähiaikoina. Epävarmuus uuden hallituksen pohjasta ja politiikasta on yön aikana painanut kruunua laskuun valuuttamarkkinoilla.

Ruotsin keskuspankki päätti viime viikolla jälleen kerran lykätä ohjauskoron nostoa. Kangasharju arvioi, ettei korkoa lopulta nosteta ennen kuin Euroopan keskuspankki aloittaa koronnostot, eli näillä näkymin ensi vuoden lopulla.

–  Kruunua on heikentänyt keskuspankkipolitiikan lisäksi vaalit. Tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, että kruunu lähtisi vahvistumaan, Kangasharju ennakoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kruunu on tämän vuoden alusta heikentynyt euroa vastaan 7 ja dollaria vastaan 10 prosenttia.

Uusi hallitus, kun se aikanaan syntyy, pääsee kuitenkin aloittamaan työnsä hyvässä taloustilanteensa. Ruotsin vaihtotase ja julkinen talous ovat ylijäämäisiä ja velkaa on vähän. Uusi heikko hallitus näkyisi kyllä aikanaan Ruotsin talouden kehityksessä.

–  Lyhyellä aikavälillä kyllä hyvin menee, mutta jossain vaiheessa pitäisi tehdä uudistuksia, Kangasharju sanoi.

Suomen näkökulmasta kruunun heikkous vauhdittaa Ruotsin viennin kilpailukykyä, mutta vaikutus maan vientiin on ollut pienempi kuin mitä voisi arvioida.

–  Ovatko kaikki kynnelle kykenevät jo töissä, niin että kapasiteetti on jo tullut vastaan? Vai heijastuuko se, että kauppasotien takia ei uskalleta investoida, kun maailmantalouden paras vire on jo sulanut, Kangasharju pohdiskeli.

Etlan ennustepäällikkö: Vaikutukset Suomeen todennäköisesti pieniä

Ruotsin vaalitulos ja selkeän hallitusratkaisun puuttuminen ovat omiaan lisäämään epävarmuutta taloudessa, arvioi Elikeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus. Hänen mukaansa epävarmuus yleensä vaikuttaa muun muassa yritysten investointihalukkuuteen.

Tältä osin vaalien tulos voi vaikuttaa myös Suomeen, koska Ruotsi on meille tärkeä markkina ja Suomen vientiteollisuus vie ensi sijassa investointihyödykkeitä.

–  Todennäköisesti puhutaan kuitenkin aika pienestä vaikutuksesta, Lehmus sanoo.

Toinen tekijä ovat hänen mukaansa mahdollisen uuden hallituksen talouslinjaukset.

–  Vaikea uskoa, että siinäkään olisi Suomen kannalta mitään hirveän dramaattista tulossa, Lehmus sanoo.

Hän arvioi, että vaalitulos oli paljolti ennustettavissa ja voisi jopa ajatella, etteivät pahimmat pelot edes toteutuneet ruotsidemokraattien vaalivoiton suuruuden suhteen

Pitkät hallitusneuvottelut ja todennäköinen heikko vähemmistöhallitus ovat Lehmuksen mukaan omiaan hidastamaan Ruotsin kaipaamia uudistuksia muun muassa asuntomarkkinoiden toiminnan parantamiseksi ja yksityistalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. Mitään päälle kaatuvaa erittäin kiireellistä uudistuspainetta ei länsinaapurissa kuitenkaan ole.

–  Ruotsin taloushan on monella mittarilla aivan erinomaisessa kunnossa, Lehmus viittaa muun muassa julkisen sektorin velkaan ja työllisyyteen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa