Maanantai, 10.12.2018 
Jutta
Ulkomaat

Ruotsidemokraatit eivät hyväksy porvarien vähemmistöhallitusta

  • STT
Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti perjantaina Facebookissa yrittävänsä seuraavaksi muodostaa porvarillisen vähemmistöhallituksen ilman sosiaalidemokraattien tukea. Jos kaikki neljä porvaripuoluetta ei halua olla tässä mukana, voi vähemmistöhallitus syntyä myös kolmen tai kahden puolueen pohjalle.

Kristersson sanoo olevansa tarpeen vaatiessa valmis muodostamaan vähemmistöhallituksen pelkästään kokoomuksen voimin. Hän yritti ensin muodostaa porvarihallitusta sosiaalidemokraattien tuella, mutta sosiaalidemokraatit torjuivat ajatuksen heti.

Allianssin sisällä on erimielisyyttä siitä, voisiko porvarihallitus tukeutua ruotsidemokraatteihin. Keskusta ja liberaalit torjuvat ajatuksen ja tavoittelisivat mieluummin yhteistyötä punavihreän blokin kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kutsun ehdotusta nimellä "3–2–1". Hallitus voi koostua pelkästään maltillisesta kokoomuksesta tai maltillisesta kokoomuksesta ja niistä allianssin puolueista, jotka haluavat siihen kuulua, Kristersson kirjoittaa.

Mietitään viikonlopun yli

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan allianssin johtajien on määrä tavata seuraavan kerran maanantaina. Keskustan puoluesihteeri Michael Arthursson pahoitteli, että Kristersson julkisti hankkeen Facebookissa ennen kuin allianssi ehti keskustella siitä keskenään.

Jotta Kristerssonin hallitus syntyisi, pitäisi sen saada taakseen enemmistö valtiopäivillä. Sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistopuolue äänestävät sitä hallitusta vastaan.

Hankkeen menestyksen mahdollisuudet näyttivät kuitenkin heikoilta. Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson ilmoitti, ettei hänen puolueensa "tietenkään" päästä valtaan hallitusta, jossa se ei saisi minkäänlaista vaikutusvaltaa.

Sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Anders Ygeman totesi, ettei Kristersson pääse yli perusongelmastaan eli siitä, että porvariblokki on pienempi kuin punavihreiden puolueiden ryhmä. Kristerssonin hallitus olisi joka tapauksessa riippuvainen ruotsidemokraateista, Ygeman sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa