Torstai, 21.3.2019 
Pentti
Ulkomaat

Saksa muisti juutalaisvainot aloittanutta kristalliyötä

  • STT
Vuonna 1938 riehuvat väkijoukot tuhosivat tuhansia juutalaisten koteja ja liikkeitä sekä polttivat synagogia Saksassa ja Itävallassa. Kristalliyön 80-vuotismuistopäivää on vietetty tänään Berliinissä. LEHTIKUVA / DPA Vuonna 1938 riehuvat väkijoukot tuhosivat tuhansia juutalaisten koteja ja liikkeitä sekä polttivat synagogia Saksassa ja Itävallassa. Kristalliyön 80-vuotismuistopäivää on vietetty tänään Berliinissä. LEHTIKUVA / DPA
Saksassa vietettiin perjantaina niin kutsutun kristalliyön 80-vuotismuistopäivää. Kristalliyön katsotaan aloittaneen natsien juutalaisvainot.

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sanoi liittopäiväpuheessaan, että kristalliyön väkivalta marraskuun 9. päivänä vuonna 1938 oli merkki Saksan liukumisesta sivilisaatiosta barbariaan. Hän linjasi, ettei Saksa voi enää koskaan katsoa pois päin, jos joku yrittää puhua aidon kansan puolesta ja sulkea pois ne, joiden uskonto tai ihonväri on toisenlainen.

Steinmeier varoitti myös uudesta, aggressiivisesta nationalismista, joka loihtii esiin idyllisen menneisyyden, jota ei koskaan ollutkaan. Tällä hän selvästi viittasi äärioikeiston uuteen nousuun Saksassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myöhemmin Steinmeier, liittokansleri Angela Merkel ja joukko juutalaisjohtajia osallistuivat kristalliyön 80-vuotismuistotilaisuuteen Berliinin suurimmassa synagogassa. Merkel muistutti puheessaan, että Kristalliyö pääsi tapahtumaan, kun juutalaisvastaisuutta ensin siedettiin ja lopulta siihen rohkaistiin. Hän vaati, että syrjintä, rasismi, ja juutalaisvastaisuus poljetaan sammuksiin heti alkuunsa, jottei sama pääse toistumaan.

Äärioikeisto järjesti illalla Berliinissä oman mielenosoituksensa. Viranomaiset olivat kieltäneet sen, mutta oikeuden päätös kumosi kiellon. Paikalle saapui lopulta vain kourallinen mielenosoittajia. Vastamielenosoittajia oli satoja.

Natsihallinto masinoi hyökkäykset

Vuonna 1938 riehuvat väkijoukot tuhosivat tuhansia juutalaisten koteja ja liikkeitä sekä polttivat synagogia Saksassa ja Itävallassa marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä. Kymmeniä juutalaisia surmattiin ja noin 30  000 pidätettiin ja lähetettiin keskitysleireille. Kristalliyö sai nimensä kauppojen rikottujen ikkunoiden sirpaleista.

Hyökkäykset vaikuttivat spontaaneilta, mutta todellisuudessa Saksan natsihallinto oli masinoinut niitä.

Juutalaisvaino muuttui kristalliyön jälkeen järjestelmälliseksi. Holokaustissa tapettiin lopulta noin kuusi miljoonaa juutalaista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa