Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Ulkomaat

Merkel kannustaa EU:ta perustamaan yhteisen armeijan

  • STT
EU:n puolustusyhteistyö olisi Merkelin mukaan täydentävää sotilasliitto Natolle. LEHTIKUVA / AFP EU:n puolustusyhteistyö olisi Merkelin mukaan täydentävää sotilasliitto Natolle. LEHTIKUVA / AFP
Saksan liittokansleri Angela Merkel kannustaa Euroopan unionia perustamaan yhteisen armeijan.

Merkel puhui yhteistyön puolesta Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa, jossa hän vieraili tiistaina osana eurooppalaisten puheenvuorojen sarjaa. Eurooppalaisen armeijan puolesta ovat puhuneet myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

EU:n puolustusyhteistyö olisi Merkelin mukaan täydentävää sotilasliitto Natolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Merkelin mukaan Euroopan on aika ottaa kohtalo omiin käsiinsä, kuten hän on sanonut aiemminkin. Merkel sai voimakkaita suosionosoituksia, mutta joukosta kuului myös voimakasta buuausta. Merkel kuunteli reaktioita hymyillen, ja sanoi olevansa iloinen ollessaan parlamentissa.

Merkel kertoi ehdottaneensa eurooppalaista turvallisuusneuvostoa, jossa päätökset voitaisiin tehdä nykyistä nopeammin.

Voimakkaassa puheessaan Merkel painotti suvaitsevaisuutta ja solidaarisuutta. Solidaarisuus on hänen mukaansa eurooppalaisten arvojen perusta.

Maahanmuuttoon tarvitaan hänen mukaansa yhteinen ratkaisu. Turvapaikkajärjestelmän on hänestä oltava yhtenäinen, jotta EU:n sisällä ei olisi toissijaista maahanmuuttoa, eli turvapaikanhakijat eivät liikkuisi maasta toiseen erilaisten käytäntöjen takia.

Merkel palasi puheessaan myös ensimmäisen maailmansodan muistopäivään, jota vietettiin sunnuntaina Pariisissa.

–  Meidän pitää muistaa mitä tapahtuu, kun maat eivät kunnioita toisiaan.

Nationalismilla ja itsekkyydellä ei saisi hänen mukaansa olla enää sijaa Euroopassa. Sen sijaan suvaitsevaisuus ja solidaarisuus ovat tulevaisuutta, ja niiden puolesta kannattaa taistella, Merkel sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa