Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Ulkomaat

Argentiinan presidentti lupaa perusteellista tutkimusta sukellusveneturman syistä

  • STT
Argentiinan presidentti Mauricio Macri on julistanut maahan kolmen päivän suruajan uponneen San Juan -sukellusveneen vuoksi.

Alus katosi vuosi sitten, ja tieto hylyn löytymisestä tuli julki perjantai-iltana paikallista aikaa. Argentiinan laivaston alus vei mukanaan Atlantin syvyyksiin 44 hengen miehistön.

Presidentti Macri lupaa perusteellisia tutkimuksia, joissa selvitetään koko totuus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se on välttämätöntä sankareidemme ja heidän perheidensä vuoksi, presidentti sanoi uutistoimisto TT:n mukaan puhuessaan kansakunnalle myöhään lauantaina paikallista aikaa.

Omaiset ovat pitkin matkaa arvostelleet viranomaisten toimia aluksen katoamisen selvittelyissä. Useat omaisista ovat nyt ihmetelleet sitä, että tieto hylyn löytymisestä tuli julki juuri sen katoamisen vuosipäivän jälkeen. Omaiset kysyvät, onko tämä sattumaa vai onko heiltä piiloteltu tietoja.

Omainen haluaa hylyn nostoa, ministeri varoittaa kuluista

Aluksella olleen isä Juan Aramayo sanoi El Clarin -lehdelle haluavansa, että hylky nostetaan sen selvittämiseksi, mitä oikeasti tapahtui. Sen jälkeen syylliset pitää saattaa vastuuseen.

Aramayon tavoin moni muukin omainen toivoo San Juanin nostamista. On kuitenkin epävarmaa, toteutuuko toive. Uutistoimisto AFP:n mukaan asiantuntijat arvioivat, että kyse olisi valtavasta operaatiosta, joka maksaisi mahdollisesti miljardi dollaria tai enemmänkin. Puolustusministeri Oscar Aguad on varoittanut, ettei Argentiinalla ole varaa nosto-operaatioon.

Argentiina on käyttänyt AFP:n mukaan pelkästään etsintöihin yli 25 miljoonaa dollaria.

Alkuvaiheen ilma- ja merietsinnöissä oli mukana 13 maata. Lopulta aluksen löysi sitä etsimään palkattu yhdysvaltalaisyritys Ocean Infinity. Hylky löytyi yli 800 metrin syvyydestä.

Merivoimien edustaja Enrique Balbi vertasi löytöpaikan näkymää kuun maisemaan. Kraattereiden ja rotkojen keskeltä paikannettiin kolme kappaletta, joilla oli mittaa 11, 13 ja 30 metriä. Aluksen runko oli painunut kasaan.

Argentiinan laivasto menetti yhteyden San Juaniin viime vuoden marraskuussa, kun alus oli noin 450 kilometrin päässä Argentiinan rannikosta. Merivoimilta meni päiväkausia, ennen kuin sen edustajat myönsivät, että alus oli kertonut viimeisessä yhteydenpidossaan teknisistä ongelmista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa