Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Ulkomaat

Carla Del Ponte lyttää YK:n – entinen sotarikossyyttäjä vaatii "keskustelukerhoa" uudistumaan

  • STT
Carla Del Ponten mukaan ihmisoikeuksien puolustaminen voi tällä hetkellä huonommin kuin koskaan. LEHTIKUVA / AFP Carla Del Ponten mukaan ihmisoikeuksien puolustaminen voi tällä hetkellä huonommin kuin koskaan. LEHTIKUVA / AFP
Entinen sotarikossyyttäjä Carla Del Ponte vaatii YK:ta uudistumaan. Sveitsiläiselle NZZ Am Sontag -lehdelle antamassaan haastattelussa Del Ponte kutsuu maailmanjärjestöä keskustelukerhoksi ja pettymykseksi.

Hänen mukaansa YK:ssa on liikaa virkamiehiä, joista vain harva tekee töitä.

Del Ponten mukaan ihmisoikeuksien puolustaminen voi tällä hetkellä huonommin kuin koskaan, jos niitä enää on olemassakaan. Erityisen turhauttavaa hänestä on ollut seurata Syyrian sotaa, jossa sotarikoksiin syyllistyneitä ei saada oikeuteen, koska YK:n turvallisuusneuvosto estää sen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Del Ponte haukkuu myös Genevessä majaansa pitävän YK:n ihmisoikeusneuvoston, joka koostuu 47 jäsenestä. Sen kokoonpano vaihtuu säännöllisesti, eikä pysyviä jäseniä ole.

–  Puolet sen jäsenistä rikkoo ihmisoikeuksia päivittäin.

Tällä hän viittaa muun muassa Kiinaan, Saudi-Arabiaan ja Burundiin.

–  Ne pitäisi heittää pois neuvostosta heti.

Suorapuheisuudestaan tunnettu Del Ponte toimi aikoinaan muun muassa entisen Jugoslavian kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjänä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa