Tiistai, 21.5.2019 
Konsta, Kosti, Konstantin
Ulkomaat

Venezuelassa hengen hinta voi olla yksi älypuhelin

  • STT
Venezuelassa kuolee kolme ihmistä väkivaltaan joka tunti. Lehtikuva/AFP Venezuelassa kuolee kolme ihmistä väkivaltaan joka tunti. Lehtikuva/AFP
Ruoka- ja lääkepulasta kärsivät venezuelalaiset joutuvat pelkäämään henkensä puolesta myös väkivallan vuoksi. Väkivaltarikoksia seuraavan kansalaisjärjestön Observatorio Venezolano de Violencian (OVV) mukaan maassa kirjattiin viime vuonna 26  000 henkirikosta, 89 kappaletta sataatuhatta asukasta kohti. Henkirikosten määrä ylittää 15 kertaa globaalin keskiarvon.

Venezuelassa kuolee siis kolme ihmistä väkivaltaan joka tunti.

–  Venezuelalaiset tekevät varotoimia joka päivä suojellakseen itseään. Turvattomuuteen mukautuminen kuitenkin tarkoittaa, että he menettävät vapautensa, sanoo OVV:n johtaja Roberto Briceno.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Entinen Miss Venezuela Monica Spear ja tämän puoliso ammuttiin kuoliaaksi ryöstön yhteydessä vuonna 2014, kun heidän autonsa hajosi. Tapaus on edelleen kansalaisilla hyvässä muistissa, ja sen jälkeen teiden turvallisuutta parantamaan luotiin Pana-niminen sovellus. Pana on Venezuelassa slangisana ystävälle.

Panan paniikkinappula tarjoaa apua ihmisille, jotka esimerkiksi jäävät tien päälle auton ongelmien vuoksi.

–  Ei kaikilla voi olla turvasaattueita tai luodinkestäviä autoja, Panan johtaja Domingo Coronil toteaa.

Pelko seuraa kaikkialle

Myös autokaupoissa on huomattu, että ihmiset kaipaavat autoiltaan entistä enemmän turvallisuutta. Rikolliset pakottavat autoilijoita pysähtymään joko ryöstön tai jopa kidnappaamisen vuoksi. Nykyään Venezuelassa on harvinaista nähdä autoja ilman tummennettuja ja vahvistettuja ikkunalaseja, jollaisia aiemmin oli pelkästään diplomaateilla.

Ryöstäjien saaliit eivät välttämättä ole erityisen arvokkaita. Opettaja Yamileth Marcanon pikkuveli puukotettiin kuoliaaksi älypuhelimen takia.

–  Oliko se hänen elämänsä arvo, yksi kännykkä? Aina kun kuulen muiden perheiden surusta, ikävät muistot palaavat, hän sanoo.

46-vuotiaan Marcanon poika on muuttanut Italiaan väkivallan vuoksi. Myös pojalta ryöstettiin älypuhelin aseella uhaten kesken automatkan.

–  Nuoria ja vanhoja tapetaan, asia koskee kaikkia. Meitä ryöstetään kaduilla, rannalla, torilla, sairaalassa. On kamalaa elää näin, Marcano kertoo.

Valtaosa venezuelalaisista käyttää julkisilla paikoilla vanhanmallista kännykkää ja pitää älypuhelimen piilossa.

Pimeä tuo lisää vaaroja

Auringonlasku tarkoitti ennen pääkaupungissa Caracasissa valoja ja vilinää. Talouskriisiä seuranneen väkivallan vuoksi kadut hiljenevät illan tullen.

–  Heti kotoa lähdettyäni tunnen olevani vaarassa. Jos menen ulos ollenkaan, vaikkapa diskoon, maksan jollekulle kyydistä. En luota takseihin, 23-vuotias Adrialis Barrios sanoo.

Matka lentokentällekään ei enää onnistu kuten ennen. 60-vuotias Eglis Torres vietti vähän aikaa sitten yön penkillä pääkaupungin lentokentällä odottaessaan aamun lentoa Costa Ricaan. Vaikka lento lähti vasta aamuseitsemältä, Torres saapui kentälle vaimonsa kanssa jo viideltä edellisenä iltana.

Torresin mukaan perheen auto on vanha, ja sen hajoaminen vaarallisella reitillä lentokentälle olisi iso riski.

–  Parasta on odottaa lentokentällä jonkun kanssa, koska myös matkalaukkuja ryöstetään. Yö on uneton, mutta näin ei myöhästy lennolla tai menetä henkeään, hän perustelee.

Monet ulkomaalaiset lentoyhtiöt ovat kieltäneet henkilökuntaansa yöpymästä Venezuelassa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa