Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Ulkomaat

WP: USA:n virkaatekevä oikeusministeri Whitaker sai muhkeaa palkkaa epämääräisen kansalaisjärjestön johtajana

  • STT
Yhdysvaltain virkaatekevä oikeusministeri Matthew Whitaker sai vuosina 2014–2017 yhteensä yli 1,2 miljoonaa dollaria palkkaa johtaessaan konservatiivista kansalaisjärjestöä, jonka ainoa työntekijä hän oli. Asiasta kertoo Washington Post.

Whitaker johti Foundation for Accountability and Civic Trust (FACT) -nimistä kansalaisjärjestöä, joka ilmoittaa tehtäväkseen paljastaa epäeettisesti toimivia viranomaisia. Ennen kuin Whitaker ryhtyi järjestön johtajaksi, se oli ollut olemassa kahden vuoden ajan eri nimellä, ja käytännössä vain paperilla.

Tehdessään vuonna 2012 Yhdysvaltain veroviranomaisille hakemuksen verovapaudesta järjestö kertoi keskittyvänsä tutkimaan ympäristösäännösten vaikutuksia yrityksiin. Käytännössä se oli kuitenkin vain pöytälaatikkoyhdistys, jolla ei ollut edes pankkitiliä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdistys muutti sen jälkeään nimeään useita kertoja, kunnes se lokakuussa 2014 otti nykyisen nimensä Whitakerin tullessa johtoon. Whitakerin palkka nousi huomattavasti joka vuosi.

FACT ei kertonut Washington Postille, mistä se saa rahoituksensa. Lehden tutkimusten mukaan FACTin rahat ovat peräisin DonorsTrustilta, kansalaisjärjestöltä jonka kautta vauraat lahjoittajat ovat antaneet anonyymisti rahaa konservatiivisille järjestöille.

Ollessaan FACTin johtajana Whitaker toimi usein lainopillisena kommentaattorina eri tv-kanavilla. Kansalaisjärjestön johdossa toimiminen auttoi varsin tuntematonta Whitakeria nostamaan profiiliaan ja pääsemään oikeusministeri Jeff Sessionsin kansliapäälliköksi. Kaksi viikkoa sitten hänet nostettiin virkaatekeväksi oikeusministeriksi Sessionsin saatua lähtöpassit.

Whitaker on kritisoinut erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa, mikä on aiheuttanut huolia siitä, että hän voisi oikeusministerinä vaikeuttaa Muellerin työtä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa