Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Ulkomaat

Ranskassa etsitään ratkaisua mellakoihin – pääministeri tapaa tänään puoluejohtajia ja huomenna "keltaliivejä"

  • STT
Ranskan pääministeri Edouard Philippe on kutsunut puoluejohtajia koolle yhteiseen tapaamiseen viimeaikaisten protestien vuoksi. Lisäksi hallituksen tiedottaja Benjamin Griveaux kertoi radiohaastattelussa, että pääministeri tapaa protesteja järjestäneiden "keltaliivien" edustajia huomenna.

Griveaux'n mukaan hallitus pyrkii keskustelemaan tilanteesta osapuolien kanssa ennen kuin mitään päätöksiä tehdään.

Presidentti Emmanuel Macron piti eilen asiasta kriisikokouksen. Viranomaistietojen mukaan maan johto on pohtinut jopa poikkeustilan julistamista tilanteen rauhoittamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yli kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset alkoivat vastarintana polttoaineveron korotuksiin, mutta kääntyivät pian yleiseksi protestiliikkeeksi presidenttiä vastaan. Protestit ovat olleet laajimpia Ranskassa järjestettyjä mielenilmauksia pitkään aikaan.

Lauantaina yli 400 ihmistä pidätettiin mellakoissa. Maanlaajuisesti mielenilmauksissa loukkaantui 263 ihmistä, heistä 133 Pariisissa. Protestien yhteydessä sattuneissa liikenneonnettomuuksissa on kuollut kolme ihmistä.

Autot paloivat viikonloppuna

Viikonloppuna protestoijat sytyttivät tuleen kymmeniä autoja ja useita rakennuksia sekä heittelivät poliisia kivillä. Poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Sunnuntaina presidentti Macron tutustui mellakoissa syntyneisiin vahinkoihin Pariisin Riemukaaren tuntumassa. Protestoijat olivat töhrineet paikkoja graffiteilla ja ryöstelleet lipunmyyntikojuja.

Macron on korostanut, ettei hyväksy väkivaltaa missään oloissa.

– Mikään syy ei oikeuta hyökkäämään viranomaisten kimppuun, ryöstelemään kauppoja tai uhkailemaan ohikulkijoita ja toimittajia, Macron sanoi lauantaina Argentiinan G20-kokouksen yhteydessä.

Lisäksi viime viikkojen kuohunnan aikana Ranskan äärioikeiston ja äärivasemmiston johtajat ovat löytäneet harvinaisen yhteisen sävelen, sillä sekä Marine Le Pen että Jean-Luc Melenchon ovat vaatineet uusia vaaleja.

Ympäristöministeri Francois de Rugy tapasi "keltaliivien" edustajia viime viikolla, mutta ei onnistunut vakuuttamaan heitä lopettamaan mellakointia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa