Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Liikuttunut Merkel painotti demokraattisia arvoja luopuessaan puheenjohtajuudesta

CDU:ta pitkään johtanut Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei hän asetu enää uudelleen ehdolle puolueen johtoon. LEHTIKUVA/AFP CDU:ta pitkään johtanut Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei hän asetu enää uudelleen ehdolle puolueen johtoon. LEHTIKUVA/AFP
Saksassa liittokansleri Angela Merkel on puolustanut puolueensa demokraattisia arvoja samalla kun luopui puheenjohtajuudesta. Kristillisdemokraatit ovat parhaillaan koolla Hampurissa valitsemassa itselleen uutta johtajaa.

Merkel sai valtavat suosionosoitukset, jotka kestivät lähes kymmenen minuuttia. Kokousedustajat osoittivat Merkelille suosiotaan seisten, ja monet heiluttelivat "Kiitos pomo" -kylttejä.

–  Tämä on ollut suuri ilo minulle. Tämä on ollut kunnia, silminnähden liikuttunut Merkel sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Merkel huomautti, että CDU voitti hänen kaudellaan neljät vaalit pitämällä kiinni periaatteistaan.

–  Vaikeina aikoina meidän ei pidä unohtaa kristillistä ja demokraattista pohjaamme, Merkel sanoi. Hän viittasi populismin nousuun ja yhteisten länsimaisten arvojen hajoamiseen.

CDU:ta 18 vuotta johtanut Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei hän asetu enää uudelleen ehdolle puolueen johtoon. Merkel aikoo kuitenkin jatkaa Saksan johdossa liittokanslerina.

Vahvimmilla Merkelin seuraajaksi ovat CDU:n nykyinen puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer ja liike-elämästä politiikkaan vuosikymmenen tauon jälkeen palaava juristi Friedrich Merz.

Uuden puheenjohtajan valitsevat kristillisdemokraattien tuhat puoluekokousedustajaa. Edustajien odotetaan äänestävän uudesta puheenjohtajasta aikaisintaan loppuiltapäivästä Suomen aikaa. Jos yksikään ehdokas ei saa enemmistöä, äänestetään kahden eniten ääniä saavan ehdokkaan välillä.

Valinnalla ei ole merkitystä vain CDU:lle vaan koko Euroopalle.

–  Ennemmin tai myöhemmin Saksan suurimman puolueen johtajasta tulee luultavasti myös liittokansleri, sanoo politiikan tutkija Eckhard Jesse Chemnitzin yliopistosta AFP:lle.

"Ei kestä hetkeäkään samassa huoneessa"

Liittopäivien puhemies, entinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble asettui aiemmin tällä viikolla avoimesti tukemaan Friedrich Merziä puoluejohtoon.

Tuki sai talousministeri Peter Altmaierin puolestaan vannomaan Annegret Kramp-Karrenbauerin nimiin. Altmaier sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että puoluesihteeri on oikea ihminen yhdistämään puolueen ja voittamaan vaalit.

Kramp-Karrenbaueria, eli lyhemmin AKK:ta, pidetään Merziä keskustalaisempana ja Merkelin uskollisena seuraajana.

Entinen kansanedustaja ja nykyinen miljonääri Merz taas hävisi valtataistelun Merkelille 2000-luvun alussa eikä tiettävästi ole sitä vieläkään unohtanut. Jos Merz voittaa, Merkelin edellytykset jatkaa Saksan johdossa voivat olla vaarassa.

–  Merkelin aikakausi on selkeästi lähestymässä loppua. Merz saattaisi tuntea houkutusta tavoitella valtaa (heti ensi vuonna), politiikan toimittaja Kristina Dunz arvioi.

–  Merz ei kestä samassa huoneessa Merkelin kanssa minuuttiakaan – suljettujen ovien takana hän on aina sanonut näin, kommentoi puolestaan kaksikon välejä Rheinische Post -lehden päätoimittaja Michael Bröcker.

CDU valitsee johtajaa vaikeassa tilanteessa. Syyskuun 2017 vaaleissa puolue sai historiallisen huonon tuloksen 33 prosentin äänisaaliilla.

Kannatus on sen jälkeen edelleen huvennut ja painunut jo alle 30 prosenttiin. Äänestäjiä on kaikonnut niin oikealle maahanmuuttovastaiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen kuin vasemmalle kovassa nousussa oleviin vihreisiin.

CDU:lla on ollut ristiriitoja sisarpuoleensa, Baijerin CSU:n kanssa, eikä yhteistyö ole ollut helppoa myöskään hallituskumppani sosiaalidemokraattien kanssa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa