Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Ulkomaat

Annegret Kramp-Karrenbauer on Merkelin seuraaja CDU:n johdossa

  • STT
Kramp-Karrenbaueria pidetään Angela Merkelin uskollisena seuraajana. LEHTIKUVA/AFP Kramp-Karrenbaueria pidetään Angela Merkelin uskollisena seuraajana. LEHTIKUVA/AFP
Saksan kristillisdemokraattien nykyinen puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer on puolueen uusi puheenjohtaja. Kramp-Karrenbauer löi Hampurissa puoluekokouksessa toisella äänestyskierroksella vuosien tauon jälkeen takaisin politiikkaan pyrkineen juristi, miljonääri Friedrich Merzin.

Kramp-Karrenbaueria, eli lyhyemmin AKK:ta, pidetään Merziä keskustalaisempana ja Angela Merkelin uskollisena seuraajana.

Uuden puheenjohtajan valitsivat kristillisdemokraattien tuhat puoluekokousedustajaa. Merkel jatkaa edelleen liittokanslerina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiemmin päivällä puheenjohtajan tehtävistä luopunut Merkel puolusti puolueensa demokraattisia arvoja. Merkel sai puheensa yhteydessä valtavat suosionosoitukset, jotka kestivät lähes kymmenen minuuttia. Kokousedustajat osoittivat Merkelille suosiotaan seisten, ja monet heiluttelivat "Kiitos pomo" -kylttejä.

–  Tämä on ollut suuri ilo minulle. Tämä on ollut kunnia, silminnähden liikuttunut Merkel sanoi.

Merkel huomautti, että CDU voitti hänen kaudellaan neljät vaalit pitämällä kiinni periaatteistaan.

–  Vaikeina aikoina meidän ei pidä unohtaa kristillistä ja demokraattista pohjaamme, Merkel sanoi.

Hän viittasi populismin nousuun ja yhteisten länsimaisten arvojen hajoamiseen.

CDU:ta 18 vuotta johtanut Merkel ilmoitti lokakuussa, ettei asetu enää ehdolle puolueen johtoon. Puoluejohtajan valinnalla ei ole merkitystä vain CDU:lle vaan koko Euroopalle.

–  Ennemmin tai myöhemmin Saksan suurimman puolueen johtajasta tulee luultavasti myös liittokansleri, sanoo politiikan tutkija Eckhard Jesse Chemnitzin yliopistosta AFP:lle.

"Merz ei kestä hetkeäkään samassa huoneessa"

Liittopäivien puhemies, entinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble asettui aiemmin tällä viikolla avoimesti tukemaan Friedrich Merziä puoluejohtoon.

Tuki sai talousministeri Peter Altmaierin puolestaan vannomaan Kramp-Karrenbauerin nimiin. Altmaier sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että puoluesihteeri on oikea ihminen yhdistämään puolueen ja voittamaan vaalit.

Entinen kansanedustaja ja nykyinen miljonääri Merz hävisi valtataistelun Merkelille 2000-luvun alussa eikä tiettävästi ole sitä vieläkään unohtanut. Jos Merz olisi voittanut, Merkelin edellytykset jatkaa Saksan johdossa olisivat voineet olla vaarassa.

–  Merz ei kestä samassa huoneessa Merkelin kanssa minuuttiakaan – suljettujen ovien takana hän on aina sanonut näin, kommentoi kaksikon välejä Rheinische Post -lehden päätoimittaja Michael Bröcker.

CDU valitsi johtajaa vaikeassa tilanteessa. Syyskuun 2017 vaaleissa puolue sai historiallisen huonon tuloksen 33 prosentin äänisaaliilla.

Kannatus on sen jälkeen edelleen huvennut ja painunut jo alle 30 prosenttiin. Äänestäjiä on kaikonnut niin oikealle maahanmuuttovastaiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen kuin vasemmalle kovassa nousussa oleviin vihreisiin.

CDU:lla on ollut ristiriitoja sisarpuolueensa, Baijerin CSU:n kanssa, eikä yhteistyö ole ollut helppoa myöskään hallituskumppani sosiaalidemokraattien kanssa.

Mini-Merkeliksi kutsuttu arvokonservatiivi

Kramp-Karrenbauer, 56, on tähän asti toiminut kristillisdemokraattien puoluesihteerinä. Merkel nosti hänet tehtävään alkuvuodesta.

Ennen puoluesihteerin tehtävää hän toimi useita vuosia Saarlandin osavaltion pääministerinä. Saarland on väkiluvultaan Saksan toiseksi pienin osavaltio lähellä Ranskan rajaa.

AKK:ta on kutsuttu myös mini-Merkeliksi, sillä häntä pidetään Merkelille lojaalina keskusta-oikeistolaisen linjan jatkajana. Hän on ollut Merkelin läheinen työtoveri, ja hänen katsottiin olevan Merkelin suosikki puoluejohtajan tehtävään.

Kramp-Karrenbaueria on kuvailtu arvokonservatiiviksi: puoluesihteeri on harras katolilainen, mikä näkyy hänen homoliitto- ja aborttikannoissaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa