Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Ulkomaat

Jemenin kapinalliset eivät suostu luovuttamaan Hodeidan satamakaupunkia, hallitus väläytti sodan jatkamista

  • STT
Jemenin hallitus ja kapinalliset käyvät parhaillaan rauhanneuvotteluja Ruotsissa Rimbossa. Jemenin maatalousministeri Othman Hussein Faid Mujali vastaili toimittajien kysymyksiin perjantaina. LEHTIKUVA/AFP Jemenin hallitus ja kapinalliset käyvät parhaillaan rauhanneuvotteluja Ruotsissa Rimbossa. Jemenin maatalousministeri Othman Hussein Faid Mujali vastaili toimittajien kysymyksiin perjantaina. LEHTIKUVA/AFP
Jemenin huthikapinalliset eivät suostu vetäytymään Punaisenmeren rannalla sijaitsevasta Hodeidan satamakaupungista. Asiasta kertoi kapinallisten edustaja uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

–  Tämä asia ei ole neuvottelupöydällä, sanoi kapinallisdelegaation jäsen Abdulmalik al-Ajri.

Aiemmin Jemenin hallitus ilmoitti, että jos kapinalliset eivät suostu vetäytymään, sodan jatkaminen on edelleen vaihtoehto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olemme nyt neuvotteluissa vastataksemme kansainvälisen yhteisön, YK:n ja YK:n lähettilään pyyntöihin. Pyrimme edelleen rauhaan. Mutta jos kapinalliset eivät suostu yhteistyöhön, meillä on monia vaihtoehtoja, mukaan lukien sotilaallinen valmius. Ja me olemme valmiina, sanoi maatalousministeri Othman al-Mujalli.

Hodeida on tärkeä liikenteen solmukohta, jonka kautta kulkee 90 prosenttia maahan tuotavista elintarvikkeista. Se on tärkeä paikka myös hätäavun välittämisen kannalta.

Kapinalliset ilmoittivat myös, etteivät suostu siihen, että pääkaupunki Sanaan lentokenttä avattaisiin kotimaan lennoille. Hallitus puolestaan oli sanonut tavoittelevansa lentokentän avaamista valvotusti.

Jemenin hallitus ja kapinalliset käyvät parhaillaan rauhanneuvotteluja Ruotsissa. Suurta läpimurtoa ei odoteta, vaan tavoitteena on lähinnä rakentaa luottamusta vuodesta 2015 sotineiden vihollisten välille. Vastakkain ovat Iranin tukemat kapinalliset ja presidentti Abdrabuh Mansur Hadin joukot ja niitä tukeva Saudi-Arabian johtama liittouma.

Nälänhädän partaalla olevien määrä kasvaa

YK on kuvannut Jemenin sodan aiheuttamaa humanitaarista kriisiä maailman pahimmaksi. Konfliktissa on kuollut 10  000 ihmistä.

Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasley arvioi aiemmin tällä viikolla, että nälänhädän partaalla olevien jemeniläisten lukumäärä kasvaa tämän vuoden kahdeksasta miljoonasta ensi vuonna jo 12 miljoonaan.

–  Nämä ihmiset eivät tiedä, mistä saada seuraava ruoka-annos, Beasley sanoi tuolloin.

YK:n hätäaputoimisto puolestaan kertoi äskettäin, että humanitaarista apua tarvitsee ensi vuonna 24 miljoonaa jemeniläistä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa