Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Kongon presidentinvaaleissa toiseksi jäänyt aikoo vedota perustuslakituomioistuimeen äänten laskemiseksi uudestaan

Ulkovallat eivät ole vielä uskaltaneet onnitella Felix Tshisekediä vaalivoitosta vaalivilppisyytöksien takia. LEHTIKUVA/AFP Ulkovallat eivät ole vielä uskaltaneet onnitella Felix Tshisekediä vaalivoitosta vaalivilppisyytöksien takia. LEHTIKUVA/AFP
Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaaleissa toiseksi jäänyt Martin Fayulu aikoo vedota maan perustuslakituomioistuimeen, jotta vaaleissa annetut äänet laskettaisiin uudestaan.

Kongon vaalikomissio kertoi torstaina, että vaalit voitti opposition Felix Tshisekedi, joka sai toissa viikon vaaleissa 38,5 prosenttia äänistä. Niin ikään nykyistä oppositiota edustavan Fayulun osuus oli puolestaan 34,8 prosenttia. Fayulun blokin mukaan hän olisi kuitenkin saanut reilut 60 prosenttia äänistä.

Vaalitulos herättänyt epäilyksiä

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sekä EU että Yhdysvallat ovat toivoneet lisäselvityksiä presidentinvaalien tuloksesta. EU huomautti, että sekä Fayulu että maan katolinen kirkko ovat sanoneet pitävänsä vaalitulosta arveluttavana. Tästä syystä EU kehotti vaalikomissiota julkaisemaan pöytäkirjat kaikilta ääntenlaskentapaikoilta.

–  Kehotamme kaikkia Kongon demokraattisen tasavallan poliittisia toimijoita pidättäytymään kaikenlaisesta väkivallasta ja sallimaan demokraattisen prosessin jatkumisen, sanoi EU:n edustaja Maja Kocijancic.

Ranska kuitenkin poikkesi EU:n virallisesta linjasta ja ilmaisi suoraan, että ilmoitetut tulokset eivät näytä olevan linjassa todellisuuden kanssa.

Yhdysvallat vaati selvennystä tuloksiin, mutta onnitteli kongolaisia äänestäjiä rohkeudesta.

–  Kansallinen vaalikomissio on ilmoittanut alustavat tulokset, mutta odotamme selvennystä kysymyksiin, joita ääntenlaskennasta on esitetty, Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi tiedotteessa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta ja esittämään syytöksensä virallisten kanavien kautta.

Myös Etelä-Afrikan ja Afrikan unionin johtajat kehottivat selvittämään erimielisyydet rauhanomaisesti ja vuoropuhelun kautta.

Ei onnitteluja

Juuri mitkään ulkovallat eivät ole vielä uskaltaneet onnitella vaalien voittajaksi julistettua Tshisekediä. Tshisekedin vastustajat ovat syyttäneet häntä sopimuksen tekemisestä maan pitkäaikaisen presidentin Joseph Kabilan kanssa.

Vaalikomission on määrä vahvistaa lopulliset tulokset ensi viikolla. Silloin Tshisekedin olisi myös tarkoitus vannoa virkavalansa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa