Maanantai, 24.6.2019 
Juha, Janne, Jani
Ulkomaat

Ruotsin keskusta antoi odotetusti tukensa Löfvenin hallitussuunnitelmille

  • STT
Stefan Löfvenillä on keskustan kannatus uudeksi pääministeriksi. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen Stefan Löfvenillä on keskustan kannatus uudeksi pääministeriksi. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen
Ruotsissa keskustapuolue tukee sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä pääministeriksi, kertoo keskustan puheenjohtaja Annie Lööf.

Keskustan puoluehallinto päätti asiasta tämänpäiväisessä kokouksessaan. Päätös oli odotettu, sillä keskustajohtaja Lööf ilmoitti tuestaan Löfvenille jo eilen. Lööf kertoi myös puoluejohdon ja valtiopäiväryhmän enemmistö olevan ratkaisun takana.

–  Nyt alkaa koeaika, jolloin sosiaalidemokraattien pitää näyttää, että he voivat tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, Lööf sanoi ratkaisun selvittyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liberaalipuolueen johto ja valtiopäiväryhmä tukevat Stefan Löfveniä pääministeriksi, sanoo liberaalien johtaja Jan Björklund.

Puoluejohto suosittelee, että liberaalien puoluehallinto hyväksyisi huomenna sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen ja keskustan tekemän sopimuksen. Liberaalit ovat olleet sopimuksen suhteen pahasti jakautuneita.

Löfven on muodostamassa hallitusta ympäristöpuolueen kanssa. Suunnitelman mukaan keskusta ja liberaalit auttaisivat Löfvenin pääministeriksi äänestämällä tyhjää ensi viikon äänestyksessä valtiopäivillä. Lisäksi puolueet tekisivät hallituksen kanssa budjettiyhteistyötä.

Valtiopäivien on määrä äänestää uudesta pääministeriehdokkaasta keskiviikkona. Jos pääministerin valinta epäonnistuu, edessä on enää yksi äänestys 23. tammikuuta.

Syksyn vaaleissa kumpikaan poliittinen blokki – punavihreät ja porvariallianssi – ei saanut enemmistöä valtiopäiville. Kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi nousi ruotsidemokraatit.

Ruotsin vaaliviranomainen on suositellut, että mahdolliset uudet vaalit pidettäisiin 7. huhtikuuta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa