Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

WP:n lähteet: Trump on salaillut Putinin kanssa käytyjen keskusteluiden yksityiskohtia omalta hallinnoltaan – myös tulkkinsa muistiinpanot

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on mennyt epätavallisen pitkälle peitelläkseen yksityiskohtia Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa käydyistä keskusteluista. Nykyiset ja entiset virkamiehet kertovat Washington Postille, että Trumpin peittelyn takia viidestä Trumpin ja Putinin tapaamisesta ei ole yksityiskohtaisia dokumentteja, ei edes salaiseksi luokiteltuja.

Lähteet kertovat, että ainakin yhdessä tapauksessa Trump on ottanut haltuunsa oman tulkkinsa muistiinpanot. Trump oli lisäksi ohjannut tulkkia olemaan puhumatta Trumpin ja Putinin keskusteluista muiden hallinnon virkamiesten kanssa.

Trump oli ottanut tulkin muistiinpanot ja ohjeistanut tulkkia sen jälkeen, kun presidentti oli tavannut Putinin Saksan Hampurissa vuonna 2017.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi entinen hallinnon virkamies sanoo, että Trumpin käytös on outoa, sillä aiemmat presidentit ovat luottaneet avustajiinsa tapaamisten taltioinnissa ja niiden jakamisessa muiden viranomaisten ja ministeriöiden kanssa.

Muun muassa edustajainhuoneen ulkomaanasioiden komitean puheenjohtaja, republikaani Eliot Engel kertoo lehden haastattelussa, että Trumpin ja Putinin Helsingin tapaamisen suljettujen ovien takana käytyjen keskusteluiden sisällöstä ei ole tietoa.

Trump kiistää tapaamisten peittelyn

Sen jälkeen kun Washington Post oli julkaissut uutisensa Trumpin väitetystä toiminnasta, Trump hyökkäsi Fox Newsillä Washington Postia ja sen omistajaa vastaan. Lehden mukaan Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa, että hän ei ole peitellyt Putin-tapaamisten yksityiskohtia, ja kuka tahansa olisi voinut kuunnella tapaamista.

Trumpin Venäjä-yhteydet eivät ole ensimmäistä kertaa tapetilla. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta alkaa olla loppusuoralla. Tutkinnassa on selvitetty Venäjän sotkeentumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja sitä, juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa vaalikampanjan aikana.

Trump on kutsunut Muellerin tutkintaa noitavainoksi.

Fox Newsillä Trumpilta kysyttiin, työskenteleekö hän tai onko työskennellyt Venäjälle. Trump vastasi, että kysymys on yksi loukkaavimmista, mitä häneltä on koskaan kysytty.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa