Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Ulkomaat

Joka kolmatta hyönteislajia uhkaa sukupuutto

  • STT
Elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt ja kemialliset lannoitteet ovat vaaraksi myös mehiläisille. LEHTIKUVA/AFP Elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt ja kemialliset lannoitteet ovat vaaraksi myös mehiläisille. LEHTIKUVA/AFP
Joka kolmatta maailman hyönteislajia uhkaa sukupuutto, kertoo huhtikuussa julkaistava laaja tutkimus. Sen mukaan lähes joka toisen hyönteislajin kanta vähenee kovaa vauhtia.

Tutkimuksen mukaan merkittävimmät syyt hyönteisten vähenemiseen ovat metsänhakkuut, kaupungistuminen ja luonnon muokkaaminen maanviljelysmaaksi. Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa myös ilmastonmuutos kiihdyttää hyönteiskatoa, vaikkei se toistaiseksi olekaan vaikuttanut merkittävästi hyönteisten määrään.

Kehitystä voitaisiin hidastaa parhaiten suojelemalla luonnonvaraisia alueita sekä vähentämällä roimasti hyönteismyrkkyjen ja kemiallisten lannoitteiden käyttöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyönteisten vähenemisellä voi olla laajoja seurauksia, sillä monet eläinlajit käyttävät hyönteisiä ruuakseen ja kasvit tarvitsevat niitä pölytykseen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa