Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Kurdijohtoiset joukot yrittävät lyödä Isisin viimeiset rippeet Syyrian itäosassa

Monet siviilit ovat paenneet taisteluista Deir Ezzorista. LEHTIKUVA/AFP Monet siviilit ovat paenneet taisteluista Deir Ezzorista. LEHTIKUVA/AFP
Syyriassa kurdijohtoiset SDF-joukot kävivät tiistaina kiivaita taisteluita amerikkalaisten ilmaiskujen ja tykistökeskityksien tukemana lyödäkseen muutaman neliökilometrin alalle itäiseen Deir Ezzorin maakuntaan ahdistetut Isis-taistelijat.

Äärijärjestön taistelijat tekivät kuitenkin kiivasta vastarintaa, ja yli 30 ihmistä sai surmansa yhteenotoissa maanantaina, kertoi Syyrian sisällissotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights. Järjestön mukaan ainakin 16 Isisin alueilta pakenemassa ollutta siviiliä, heidän joukossaan seitsemän lasta, sai surmansa ilmaiskussa maanantaina.

SDF-joukot aloittivat hyökkäyksen Isisin asemiin lauantaina. Joukkojen komentajan mukaan syyskuusta asti alueella raivonneet taistelut Isisiä vastaan viedään nyt päätökseen. Piiritetyllä alueella arvellaan olevan kuutisensataa Isisin taistelijaa ja sadoittain siviilejä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin ei kuitenkaan uskota olevan alueella. Hän on paennut Syyriasta.

Deir Ezzorin lisäksi Isisin taistelijoita on jonkin verran Barian aavikolla Syyriassa, mistä he ovat tehneet iskuja SDF-joukkojen asemiin.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan lopullisesta voitosta saatetaan ilmoittaa jo lähipäivinä.

–  Urheat taistelijamme ovat vapauttaneet käytännöllisesti katsoen sata prosenttia Isisin alueista Irakissa ja Syyriassa. Voitosta ilmoitetaan pian, hyvin pian, ehkä ensi viikolla, ehkä nopeammin, mutta ilmoitamme, kun meillä on sata prosenttia, Trump sanoi puhuessaan El Pasossa.

Trump ilmoitti taannoin vetävänsä amerikkalaisjoukot Syyriasta, minkä pelätään jättävän kurditaistelijat Turkin armoille. Turkki pitää kurdeja terroristeina, ja on luvannut häätää kaikki kurditaistelijat rajansa pinnasta.

Syyrian sisällissota on kestänyt liki kahdeksan vuotta. Siinä on saanut surmansa ainakin 360  000 ihmistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi