Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Stoltenberg: Nato ei sijoita Eurooppaan uusia ydinohjuksia Inf-sopimuksen kariutumisen takia

Sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, ettei Nato halua asevarustelun kierrettä. LEHTIKUVA / AFP Sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, ettei Nato halua asevarustelun kierrettä. LEHTIKUVA / AFP
Nato ei aio sijoittaa Eurooppaan uusia maalle sijoitettavia ydinohjuksia, vaikka keskimatkan ohjukset kieltävä Inf-sopimus on kariutumassa. Sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, ettei Nato halua asevarustelun kierrettä.

Sotilasliiton puolustusministerit keskustelevat keskiviikon ja torstain Nato-kokouksessa siitä, mitä askeleita ne ottavat Inf-sopimuksen kaatumisen takia. Yhdysvallat ilmoitti helmikuun alussa vetäytyvänsä keskimatkan ohjukset kieltävästä Inf-sopimuksesta Venäjän rikkomuksen takia.

Naton mukaan Venäjä on kehittänyt ja sijoittanut sopimuksen vastaisen ohjusjärjestelmän, minkä Venäjä itse kiistää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Me kaikki tiedämme, että sopimus, jota vain yksi osapuoli noudattaa, ei pidä meitä turvassa. Sen takia Yhdysvallat on kaikkien Nato-liittolaisten täydellä tuella ilmoittanut aikeestaan vetäytyä sopimuksesta, Stoltenberg sanoi Brysselissä tiistaina.

Päätös tulee voimaan kuuden kuukauden jälkeen. Nato vetoaa Venäjään, jotta sopimus voitaisiin vielä pelastaa.

Stoltenberg ei arvioinut, mitä Naton askeleet voisivat olla.

–  Mitä askeleita otammekin ne ovat koordinoituja, harkittuja ja puolustuksellisia.

Yhdysvaltain Nato-suurlähettilään Kay Bailey Hutchisonin mukaan Yhdysvallat on yrittänyt saada Venäjää noudattamaan sopimusta viiden vuoden ajan.

Myös puolustusmenot nousevat jälleen kerran esille ministerikokouksessa. Nato-maat ovat seuranneet tiiviisti kahden prosentin tavoitteen täyttymistä, mutta nyt retoriikka näyttää kääntyneen suoraan rahalliseen panokseen.

Sekä Stoltenberg että Hutchison kertoivat, että kehitys on ollut hyvää. Heidän mukaansa vuoden 2016 jälkeen eurooppalaiset Nato-maat ja Kanada ovat lisäämässä puolustusmenojaan sadalla miljardilla dollarilla (88,5 miljardia euroa) vuoden loppuun mennessä.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat kokoukseen EU:n korkean edustajan kanssa torstaina. Kolmikko on pyydetty mukaan osuuteen, jossa keskustellaan EU:n ja Naton yhteistyöstä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi