Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Ulkomaat

May lähti Strasbourgiin yrittämään viime hetken muutoksia brexit-sopimukseen

  • STT
Britannian pääministeri Theresa May kiirehti vielä maanantai-iltana Strasbourgiin tarkoituksenaan keskustella sellaisista muutoksista, jotka saisivat brittiparlamentin hyväksymään jo kertaalleen hylkäämänsä brexit-sopimuksen.

– Pääministeri on juuri lähtenyt Strasbourgiin keskustellakseen EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa, vahvisti pääministerin edustaja.

Mayn matkasta kertoi jo aikaisemmin Irlannin ulkoministeri Simon Coveney. Coveneyn mukaan viime hetken pyrähdyksen tarkoituksena on yrittää pelastaa parlamentin tiistainen äänestys brexitistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tarkoituksena on, että Westminsterissä voitaisiin pitää merkityksellinen äänestys huomenna, Coveney sanoi toimittajille Dublinissa.

BBC:n Laura Kuenssberg kertoi omiin lähteisiinsä viitaten, että osapuolet uskovat suorien neuvottelujen olevan oikea tapa edetä tällä kriittisellä hetkellä. Hän kuitenkin muistutti, ettei mikään takaa keskustelujen tuovan sellaista uutta sopimukseen, että kummatkin osapuolet voisivat sen allekirjoittaa.

Mayn oli kuitenkin pakko yrittää jotain, sillä oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi illalla parlamentissa, ettei sopimukseen ole tähän mennessä tehty yhtään merkittävää muutosta, ja se on edelleen surkea.

Pääministerin kanslian oli määrä vielä maanantain aikana julkaista esitys, josta selviäisi, mistä tiistaina parlamentissa äänestetään. Yksi vaihtoehto olisi hakea lykkäystä EU-eroon.

Sopimus pitäisi suhteet ennallaan lähivuodet

Sopimus brexitistä saatiin valmiiksi yli vuoden kestäneiden vaikeiden neuvottelujen jälkeen. Sen mukaan lähes kaikki säilyisi ennallaan Britannian ja EU:n suhteissa vuoden 2020 loppuun. Ainoa ero olisi, ettei Britannia enää osallistuisi EU:n toimielimien työhön.

Siirtymäajan kuluessa olisi määrä neuvotella valmiiksi sopimus osapuolten tulevasta pysyvästä suhteesta. Jos aika ei riitä, siirtymäaikaa voitaisiin jatkaa kerran, enintään vuoden 2022 loppuun saakka.

Vaikein kohta briteille on järjestely, jolla halutaan turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan pysyminen avoimena. Nykyisen sopimuksen mukaan asiasta neuvotellaan, mutta jos ratkaisua ei synny, koko Britannia jää EU:n tulliliiton osaksi niin pitkäksi aikaa, kunnes neuvottelut tuottavat tulosta.

Brexitin kiihkeimmät kannattajat pelkäävät tämän olevan ansa, jonka myötä Britannian EU-ero jää käytännössä toteutumatta.

Hätäjärjestelyyn on myös kirjattu, että Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin EU-sisämarkkinoiden sääntöjä tavaroiden liikkumisen suhteen. Tämä takaisi yrityksille nykyisen kaltaisen vapaan kaupankäynnin jatkumisen Irlannin saarella. Brittejä ajatus ei miellytä, koska se merkitsee, että maan eri osissa pätevät erilaiset säännöt.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa