Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Britannian parlamentti äänestää tänään hallitsemattomasta brexitistä – aikoo poistaa tuontitullit, jos lähtö EU:sta tulee ilman sopimusta

Britannia poistaa tuontitullit siinä tapauksessa, että maa jättää EU:n ilman sopimusta, hallitus kertoo. Irlannin rajalla ei aloiteta tullitarkastuksia. Osassa maataloustuotteita tullit säilytetään brittituottajien suojelemiseksi, mutta alennettuina.

Tarkoituksena on estää EU:n alueelta tulevien tuotteiden hinnan nousu ja häiriöt jakeluketjuissa. Toimi on tarkoitettu väliaikaiseksi, ja se on määrä olla voimassa enintään vuoden.

–  Tällä tasapainottavalla toimella autetaan työpaikkojen säilymistä Britanniassa ja vältetään mahdolliset hintapiikit, jotka vaikuttaisivat eniten juuri köyhimpiin kotitalouksiin, perusteli kauppasuhteista vastaava ministeri George Hollingbery.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naudan-, lampaan-, ja sianlihan sekä siipikarjan kuten myös maitotuotteiden kohdalla tullit useimmiten säilyvät, mutta alennettuina.

Sellaiset autonvalmistajat, jotka ovat riippuvaisia EU:n tuotantoketjuista, eivät myöskään joudu maksamaan EU:sta tuotavista osista lisämaksuja. Sen sijaan tuontiautoihin tullit tulevat.

Uudet sopimukset eivät koskisi sellaisia maita, joiden kanssa Britannialla jo on vapaakauppasopimus. Liki 70 kehittyvää maata, joille on jo aikaisemmin myönnetty erikoisasema Britannian markkinoilla, jää niin ikään sopimuksen ulkopuolelle.

–  Tämä säännös on tarkoitettu vain väliaikaiseksi. Olemme selvillä siitä, että se pitää sisällään haasteita, joihin kuuluu muun muassa valvomaton tavaroiden tulo Britanniaan. Kaikkiin uusiin järjestelmiin sisältyy myös väärinkäytöksien vaara, hallituksen tiedonannossa sanottiin.

Britannian parlamentin on määrä äänestää tänään siitä, jättääkö maa EU:n ilman sopimusta. Äänestyksen ennakoidaan alkavan kello yhdeksän illalla Suomen aikaa. Äänestystä edeltää parlamentin keskustelu.

Parlamentti torjui brexit-sopimuksen tiistaina selvin luvuin. Sopimuksen kaatumista osattiin odottaa sen jälkeen kun kovan linjan konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP kertoivat äänestävänsä sitä vastaan. Sopimus kaatui äänin 391–242.

Sopimus torjuttiin tällä kertaa vähän loivemmin kuin tammikuussa, jolloin se murskattiin 230 äänen erolla 432–202.

Jos parlamentti äänestää hallitsematonta EU-eroa vastaan, torstaina brittiedustajat äänestävät siitä, pyydetäänkö EU:lta lisäaikaa brexitin toteuttamiseen.

EU-johtajat voisivat päättää lisäajasta ensi viikolla huippukokouksessa Brysselissä. Hallitsematon brexit halutaan välttää, minkä takia EU-maiden arvellaan olevan valmiita antamaan Britannialle lisäaikaa tilanteen selvittämiseen.

Aika on käymässä väliin, sillä brexitin määräpäivään on enää reilut kaksi viikkoa.

Yritysmaailma pettyi äänestykseen: "Sirkukselle on saatava loppu"

Britannian yritysmaailma otti parlamentin tiistaisen äänestystuloksen pettyneenä vastaan. Elinkeinoelämän reaktioista kertoo muun muassa Guardian.

Maan teollisuusliiton CBI:n pääjohtaja Carolyn Fairbairn kirjoittaa Twitterissä, että liika on liikaa ja sirkukselle on saatava loppu.

Britannian johtajien instituutin väliaikaisen johtajan Edwin Morganin mukaan poliitikot ovat jälleen kerran epäonnistuneet löytämään tien ulos umpikujasta. Hänen mukaansa politiikoista on tullut mestareita sanomaan, mitä he eivät halua, mutta kompromissihalua on vaikea nähdä.

Morgan sanoo, että jos lisäaikaa halutaan, sekä hallituksen että opposition on kerrottava tarkasti, mitä sillä halutaan saavuttaa. Hänen mukaansa neuvottelujen pitkittäminen on yritysten näkökulmasta vahingollista.

Britannian kauppakamarin johtaja Adam Marshall pitää selvänä, etteivät hallitus ja monet yritykset ole valmiita hallitsemattomaan brexitiin. Hänen mielestään EU-eron ei saa antaa tapahtua 29. maaliskuuta.

Pienyritysten liiton puheenjohtaja Mike Cherry sanoo, että parlamentin jahkaillessa, keskustellessa ja hidastellessa todellisuus on se, että aikaa on jäljellä vain 17 päivää ja pienet yritykset eivät edelleenkään tiedä, miten ne toimivat maaliskuun 29. päivän jälkeen.

– Pienet yritykset ovat koko ajan vain turhautuneempia. Kun näitä poliittisia pelejä pelaillaan, pienet yritykset kärsivät –  ne eivät voi investoida, suunnitella, palkata ja kasvaa.

Myös markkinoilla reagoitiin äänestystulokseen, ja punnan kurssi heikkeni tiistaina sekä dollariin että euroon nähden.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi