Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

EU:n neuvottelija Barnier: Sopimuksettoman brexitin riski suurempi kuin koskaan

Barnier vaati Britannialta perusteita mahdolliselle lisäajan pyytämiselle. LEHTIKUVA/AFP Barnier vaati Britannialta perusteita mahdolliselle lisäajan pyytämiselle. LEHTIKUVA/AFP
Britannian parlamentin päätös torjua brexit-sopimus jo toistamiseen, vain pari viikkoa ennen eropäivää, on otettu EU:ssa vastaan pettyneinä.

Euroopan parlamentissa puhunut brexit-neuvottelija Michel Barnier vaati Britanniaa päättämään, mitä se haluaa seuraavaksi. Britannia ja EU ovat jo neuvotelleet sopimuksen, eikä parempaa sopimusta ole hänen mukaansa tarjolla. Tämä on ollut pitkin matkaa EU:n viesti.

Sopimuksettoman brexitin riski ei Barnierin mukaan ole koskaan aiemmin ollut näin suuri. Sen riskiä ja seurauksia ei saa hänen mukaansa aliarvioida.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tämä sopimus, jonka neuvottelimme Theresa Mayn hallituksen kanssa puolessatoista vuodessa, pysyy ainoana tarjolla olevana sopimuksena. Haluan kaikkien ymmärtävän tämän, Barnier sanoi.

Parlamentin alahuone jatkaa tänään äänestysten sarjaa ottamalla kantaa eroon ilman sopimusta. Huomenna parlamentti saattaa äänestää lisäajan pyytämisestä eroneuvotteluille, jotta maa ei lähtisi EU:sta vielä 29. maaliskuuta.

Brexitiä ajanut europarlamentaarikko Nigel Farage sanoi brittien saaneen tarpeekseen ja haluavan vain lähteä. Ensi viikon torstaina nähdään hänen mukaansa jälleen "nöyryyttävä näytös", kun pääministeri May anelee lisäaikaa neuvotteluille EU-huippukokouksessa.

–  Te ette halua minun tai muiden euroskeptikkojen tulevan tänne takaisin. Minulla on siksi yksinkertainen ratkaisu, Britannian pyyntö lisäajasta torjutaan ja me lähdemme 29. maaliskuuta.

Kloorikana yksi syistä suojata sisämarkkinoita

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ihmetteli puolestaan parlamentissa, ovatko brexitin kannattajat ymmärtäneet eron taloudelliset kustannukset.

–  Viittaan Britannian hallituksen julkaisemaan raporttiin marraskuulta. Sen mukaan sopimukseton brexit maksaisi noin 9,3 prosenttia talouskasvua. Oletteko valmiita maksamaan tämän summan, Timmermans kysyi parlamentin brexitläisiltä.

Samalla hän vastasi usein pohdittuun kysymykseen, miksi Euroopan unioni vetää neuvotteluissa niin tiukkaa linjaa sisämarkkinoiden suojaamiseksi.

Jos Britannia tekisi kauppasopimuksen esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa, ja sen markkinoille virtaisi kloorilla desinfioitua kanaa, EU:lla ei olisi mahdollisuuksia estää sen päätymistä omille markkinoilleen.

–  Me emme koskaan voisi sanoa Euroopan kansalaisille, että emme pysty suojelemaan teitä.

Britannian lupaus tullittomuudesta sai varovaisen vastauksen EU:sta

Britannian hallitus on luvannut olla laajalti nostamatta tullimaksuja, jos maa jättää EU:n ilman sopimusta. Osassa maataloustuotteita tullit säilytettäisiin hallituksen mukaan brittituottajien suojelemiseksi, mutta alennettuina.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla ei hallituksen mukaan väliaikaisesti aloiteta tarkastuksia eikä tulleja edelleenkään kanneta, jotta raja pysyy avoimena.

EU-komission tiedottaja sanoi keskiviikkona, että EU analysoi tarkasti, miten Britannian suunnitelma sopii yhteen Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen kanssa.

–  Erilainen kohtelu kaupassa Irlannin saarella ja muussa kaupassa EU:n ja Britannian välillä herättää huolia, tiedottaja sanoi.

–  Olemme edelleen päättäväisiä siitä, että vältämme kovan rajan. EU aikoo varmistaa sisämarkkinoiden yhtenäisyyden ja tulliliiton kaikissa skenaarioissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi