Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Ulkomaat

Norjan Breivik esikuvana Uuden-Seelannin iskussa – Islamin vastaiset ideologiat kukoistavat kaikkialla länsimaissa

  • STT
Norjan Anders Behring Breivik on ollut esikuvana Uuden-Seelannin islamin vastaisessa terrori-iskussa. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan iskusta pidätettynä oleva australialainen mies kertoo kirjasessaan olleensa lyhyesti yhteydessä Breivikiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko pitää iskun tapahtumista Uudessa-Seelannissa yllättävänä, koska maa on rauhallinen paikka. Tammikon mukaan isIamin vastaisia ideologioita on kuitenkin kaikkialla länsimaissa, eivätkä Uusi-Seelanti ja Australia ole poikkeus.

–  Uuden-Seelannin iskijäkin nosti esiin Breivikin Norjasta. Se oli ideologialtaan samanlainen isku, joskin (Breivikin) kohteeksi ei valikoitunut muslimeja vaan valtapuolue, jota syytettiin Euroopan islamisaatiosta, Tammikko arvioi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Breivik teki pommi-iskun Oslon keskustaan ja ampui vasemmistonuoria Utöyan saarella vuonna 2011. Iskussa kuoli 77 ihmistä. Breivik perusteli hyökkäystä Norjan suojelemisella islamilta.

Äärioikeisto näkee maahanmuuton uhkana

Tammikko kertoo, että Yhdysvalloissa niin sanottu vaihtoehto-oikeisto on lanseerannut äärioikeistolaisia ideologioita jo vuosikymmenten ajan.

–  Euroopassa on ollut ajatusta siitä, että länsimainen ihmisrotu on uhattuna muslimimaista tulevan maahanmuuton myötä.

Tammikko ei osaa sanoa, mistä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin muuttaneet muslimit ovat suurimmaksi osaksi kotoisin.

–  Veikkaisin, että sieltä lähialueilta eli Indonesiasta ja Malesiasta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa