Lauantai, 31.10.2020 
Arto, Arttu, Artturi
Ulkomaat

Pääministeri lupaa kiristää Uuden-Seelannin aselakeja – ainakin 49 ihmistä kuoli joukkoampumisessa perjantaina

  • STT
Pääministeri Ardernin mukaan epäillyllä ampujalla oli aseenkantolupa ja pieni arsenaali tuliaseita. LEHTIKUVA / AFP Pääministeri Ardernin mukaan epäillyllä ampujalla oli aseenkantolupa ja pieni arsenaali tuliaseita. LEHTIKUVA / AFP
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern aikoo kiristää maan aselakeja Christchurchin moskeija-ampumisten jälkeen. Hänen mukaansa epäillyllä ampujalla oli aseenkantolupa ja pieni arsenaali tuliaseita. Ardern kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Kahteen moskeijaan tehdyssä hyökkäyksessä kuoli viitisenkymmentä ihmistä ja saman verran haavoittui. Al-Noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.

Silminnäkijöiden mukaan uhrien joukossa oli myös lapsia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäiltyä vastaan nostettu murhasyytteet

Iskusta tai epäiltynä yhteyksistä siihen pidätettiin yhteensä neljä ihmistä: kolme miestä ja yksi nainen. Yksi heistä vapautettiin heti perjantaina. Ampujaksi epäiltyä vastaan on nostettu murhasyytteet, ja hänet on määrä tuoda oikeuteen lauantaina.

Ampujaksi epäillään 28-vuotiasta australialaissyntyistä Brenton Tarrantia. Poliisi kertoi, ettei se enää aktiivisesti etsi uusia epäiltyjä tekoihin liittyen.

Ampuja kuvasi veritekojaan Facebook Live -palveluun kypäräkameralla. Vajaan 20 minuutin mittaisessa videossa näkyi, miten mies ajaa moskeijalle, ottaa mukaansa kaksi asetta ja alkaa tulittaa.

Mies etenee moskeijan huoneesta toiseen ampuen ihmisiä. Pakoon ryömimällä yrittäviä haavoittuneita mies ampuu lähietäisyydeltä. Ampuja vaihtaa lipasta ainakin kolme kertaa videon aikana.

Verkossa on julkaistu yli 70-sivuinen manifesti, jonka perusteella iskujen voidaan katsoa olleen suunnattu juuri muslimeja vastaan. Manifestissa mainitaan ohimennen myös Oulun hyväksikäyttötapaukset. Verkkoon oli myös pantu kuvia puoliautomaattiaseista, joihin oli kirjoitettu muslimien tappamiseen osallistuneiden historiallisten henkilöiden nimiä.

Al-Noorin moskeijassa kuoli 41 ihmistä ja pienemmässä Linwoodin moskeijassa 7. Yksi ihminen menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Korkein hälytystila

Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin mukaan on täysin selvää, että kyseessä on terrori-isku, joka oli hyvin suunniteltu.

–  Iskuihin liittyvistä autoista on löydetty kaksi räjähdettä, jotka on tehty vaarattomiksi, hän sanoi.

Pääministerin mukaan maan hälytystila on nostettu korkeimmaksi mahdolliseksi.

–  Olemme tiukentaneet valvontaa rajoilla, lentokentillä – itse asiassa aivan joka tasolla.

Poliisi kertoi tutkivansa Dunedinissa sijaitsevaa kiinteistöä, jonka uskotaan liittyvän tekoon. Kiinteistön ympäristössä asuvat ihmiset evakuoitiin.

Uuden-Seelannin armeija puolestaan kertoi räjäyttäneensä varotoimena kaksi epäilyttävää laukkua lähellä Aucklandin rautatieasemaa. Poliisin mukaan laukuissa oli rakennustelineiden kokoamiseen tarvittavia välineitä.

Toi mieleen Breivikin teot

Maailman johtajat esittivät suruvalittelujaan verilöylyn johdosta.

Norjan pääministeri Erna Solberg sanoi hyökkäyksen tuovan mieleen joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin teot.

–  Tämä on hyvin surullista. Se tuo mieleen heinäkuun 22. päivän vuonna 2011 ja sodan jälkeen vaikeimmat hetket, joita Norja on kokenut.

Myös Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsi jyrkästi iskun. Sipilän mukaan isku oli hyökkäys yhteisiä arvoja kohtaan ja Suomi tulee aina yksiselitteisesti tuomitsemaan tällaisen väkivallan ja terrorin.

Helsingissä Finlandia-talo valaistiin perjantaina tummansiniseksi uhrien muiston kunnioittamiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi