Lauantai, 31.10.2020 
Arto, Arttu, Artturi
Ulkomaat

Terrori-isku teki särön turvallisena tunnettuun maahan – ”Tämä ei ole Uutta-Seelantia”

  • STT
Christchurchin kaupunki on syvän järkytyksen vallassa. LEHTIKUVA/AFP Christchurchin kaupunki on syvän järkytyksen vallassa. LEHTIKUVA/AFP
En aluksi uskonut sen olevan totta, sillä eihän tällaista tapahdu Uudessa-Seelannissa. Näin kuvailevat kaikki STT:n haastattelemat paikalliset Christchurchissa. Lähemmäs 400  000 asukkaan kaupungin rauhallista elämää ravisteli perjantaina maan tappavin terroriteko, jossa kuoli 49 ihmistä. Australialaisen miehen epäillään avanneen tulen kahdessa moskeijassa perjantairukousten aikaan.

Paikalliset kertovat, että perjantaina koko kaupunki autioitui ja monet ravintolat pitivät ovensa säpissä vielä myöhään illallakin.

–  Tämä oli kuin aavekaupunki. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt mitään vastaavaa, sanoo koko ikänsä Christchurhissa asunut Corey Parker.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lauantaina illalla ero oli kuitenkin jo silmiinpistävä, ja Parkerkin oli lähdössä ulos viettämään iltaa kavereidensa kanssa.

Alkuillasta kaupungin keskustan ravintolat ja kuppilat alkoivat vetää ihmisiä sisään, vaikka paikallisten mukaan ilta olikin hiljaisempi kuin tavallisesti. Paikalliset halusivat tehdä selväksi, että he jatkavat elämäänsä ja tukevat toisiaan, vaikka terrori-isku teki kolauksen turvallisena tunnettuun maahan.

Christchurchissa asuva suomalainen 22-vuotias Anna Erikkilä muun muassa kertoi, että paikalliset tarjoavat Facebookissa kuunteluapua ja seuraa esimerkiksi linja-autopysäkille, jos tuntuu, että yksin ei voi olla.

–  Minusta tuntuu, että ihmiset ovat asettuneet muslimiyhteisön puolelle, Erikkilä sanoo.

Ihmiset ovat peloissaan ja pahoillaan

Parker myöntää, että isku oli sokki. Hän ei aluksi ollut edes varma, saattoiko se olla totta.

–  En koskaan uskonut, että mitään tällaista voisi tapahtua Uudessa-Seelannissa. Tämä on niin kaukana kaikesta. Jos se voi tapahtua täällä, se voi tapahtua missä vain, hän sanoo.

Hän ei kuitenkaan suostu pelkäämään.

–  Tiedän, että monet ovat todella peloissaan, mutta mielestäni meidän on vain jatkettava elämää.

Parkerin tavoin koko elämänsä Christchurchissa asunut 69-vuotias Tasmian Young oli myös lähtenyt viettämään lauantai-iltaa ulos. Ensimmäisen kerran iskusta kuullessaan hän ajatteli, ettei kyse voi olla mistään vakavasta – kyseessähän on kuitenkin Christchurch.

–  Kun tulin kotiin, avasin uutiset ja pääministeri kertoi, että tämä on ollut tappavin päivä Uuden-Seelannin historiassa. Silloin tajusin, mistä todella oli kyse.

–  Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä ei ole Uutta-Seelantia. Me emme ole tällaisia ihmisiä, hän sanoo.

Hänen mukaansa tapahtumasta tekee erityisen traagisen se, että isku vei varmasti hyvin ison osan Christchurchin muslimiyhteisöstä.

–  Jos heistä lähes viisikymmentä kuolee, se on todella iso prosenttiosuus Christchurchin muslimeista.

Hänen mukaansa ihmiset ovat enemmänkin pahoillaan kuin peloissaan.

–  Iskua ei tehnyt Uusi-Seelanti. Me emme olleet osa sitä. Nyt meidän pitää näyttää, millainen maa todella olemme.

"Vihalla ei ole uskontoa eikä uskoa"

Christchurchin sairaalan edessä seisoi lauantaina illalla vakavailmeinen 19-vuotias muslimi Omar Zalat. Aucklandissa asuva Zalat kertoi saapuneensa Christchurchiin lauantaina aamulla auttamaan imaameja. Hän kuvailee tietoja terrori-iskusta sokeeraaviksi.

–  Uusi-Seelanti on rakastava, suvaitsevainen ja turvallinen. Kun täällä tapahtuu tällaista traagista, vastenmielistä pahuutta, se on sokki.

–  En aluksi voinut uskoa sitä. Se tuntuu edelleen epätodelliselta.

Zalat sanoo, että tapahtumista huolimatta muslimit voivat tuntea olonsa hyvin turvalliseksi Uudessa-Seelannissa. Hän uskoo, että tapahtumat vain lähentävät uusiseelantilaisia.

Zalatin mukaan myös maailmalle on nyt näytetty, että vihalla ei ole uskontoa eikä uskoa.

–  Viha, ääriajattelu, rasismi ja suvaitsemattomuus eivät kuulu mihinkään uskontoon, eikä se ole uusiseelantilainen tapa ajatella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi