Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Ulkomaat

Britannian hallitus uhkaa jättää brexit-äänestyksen väliin ensi viikolla – pelkää kolmatta tappiota

  • STT
Pääministeri May ei ehkä äänestytä parlamenttia erosopimuksesta, ellei hän ole varma voitosta. Newcastlessa osoitettiin kuluvalla viikolla mieltä sekä eron puolesta että sitä vastaan. LEHTIKUVA / AFP Pääministeri May ei ehkä äänestytä parlamenttia erosopimuksesta, ellei hän ole varma voitosta. Newcastlessa osoitettiin kuluvalla viikolla mieltä sekä eron puolesta että sitä vastaan. LEHTIKUVA / AFP
Britannian hallitus varoittaa, että parlamentissa ei välttämättä järjestetä äänestystä brexit-sopimuksesta ensi keskiviikkona.

Parlamentti on jo kahdesti hylännyt Britannian ja EU:n neuvotteleman brexit-sopimuksen selvin numeroin. Kuluvalla viikolla Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti, että hän tuo sopimuksen parlamentin käsiteltäväksi uudestaan alkavalla viikkona.

Sunnuntaina May kuitenkin sanoi, että jos parlamentti taas hylkää ehdotuksen, se luultavasti tarkoittaisi niin pitkää lykkäystä Britannian EU-eroon, että maa joutuisi järjestämään eurovaalit toukokuussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaksi Mayn hallituksen ministeriä sanoi sen jälkeen, että May ei luultavasti äänestytä parlamenttia erosopimuksesta, ellei hän ole varma voitosta.

–  Hallituksen olisi vaikea oikeuttaa äänestys, jos se tietää häviävänsä sen, kansainvälisen kaupan ministeri Liam Fox sanoi Sky Newsille.

–  Tuomme ehdotuksen uudestaan parlamentille vain, jos olemme tarpeeksi varmoja siitä, että kollegamme ovat valmiita tukemaan sitä niin, että saamme sille parlamentin hyväksynnän, talousministeri Phillip Hammond puolestaan sanoi BBC:lle.

Corbyn väläyttää tukea uudelle kansanäänestykselle

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi sunnuntaina, että hän saattaa tulevalla viikolla ilmoittaa tukensa puolueensa sisältä tulleelle ehdotukselle uudesta kansanäänestyksestä.

–  Sen tulisi luonnollisesti olla uskottava vaihtoehto sekä heille, jotka halusivat äänestää tai äänestivät euro-eron puolesta 2016 että heille, jotka haluavat Britannian pysyvän osana EU:ta, Corbyn sanoo.

Virallisesti Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta. Osa EU-ministereistä on ehdottanut, että brexitiä lykättäisiin vuoteen 2020. Niin pitkä lykkäys antaisi Britannialle aikaa päättää joko paljon läheisimmästä suhteesta EU:hun tai mahdollisesti jopa uudesta kansanäänestyksestä, joka kumoaisi brexit-aikeet.

27 EU-maan johtajat keskustelevat brexit-vaihtoehdoista Brysselissä alkavalla viikolla torstaina ja perjantaina.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa