Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

Poliisilla kolme kiinni otettua ja terrori-iskua tukevaa näyttöä Utrechtin raitiovaunuampumisessa

  • STT
Hollannissa kolme ihmistä oli tiistai-iltana edelleen pidätettyinä Utrechtin maanantaiseen raitiovaunuampumiseen liittyen, kertoi paikallinen poliisi. Kolmen ihmisen kuolemaan ja vakaviin haavoittumisiin päättyneellä ampumisella epäillään olevan yksi päätekijä, ja kahden muun osuutta tekoon selvitetään.

Rikoksen motiivi ei vielä ole tiedossa, mutta poliisi suhtautuu vakavasti terroriteon mahdollisuuteen. Terrorismiin viittaavat muun muassa pakoautosta löytynyt kirje ja tekotapa, poliisi tiedottaa.

Ampumisesta epäilty on poliisin vanha tuttu, joka napattiin maanantaina laajan poliisioperaation päätteeksi. Hollantilaismedian mukaan 37-vuotias turkkilaissyntyinen mutta vuosikausia Hollannissa asunut mies on syyllistynyt aiemmin useisiin pikkurikoksiin ja muutamiin vakavampiinkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän on vuosien varrella ollut syytettynä muun muassa tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Vasta kaksi viikkoa sitten hän oli oikeuden edessä raiskauksesta syytettynä.

Kaksi muuta pidätettyä ovat paikkakuntalaisia nuoria aikuisia.

Ampumisessa kuolivat 19-vuotias nainen sekä 28- ja 49-vuotiaat miehet.

Vakavasti haavoittuivat 20- ja 21-vuotiaat naiset sekä 74-vuotias mies. Lisäksi neljä ihmistä sai lievempiä vammoja.

Poliisilla riittänyt oikomista

Poliisi on tuon tuosta joutunut korjaamaan median ja päättäjien tietoja tapahtumasta. Esimerkiksi pormestari Jan van Zanen sanoi Radio 1 -kanavan haastattelussa tiistaina, että poliisi olisi vapauttanut kaksi pidätettyä. Van Zanen lausunto levisi mediassa, jolloin poliisi riensi oikomaan väittämää Twitterissä.

–  Mitä tulee kolmeen epäiltyyn, jotka on pidätetty 24 Oktoberpleinilla Utrechtissa ampumisen yhteydessä, kaikki kolme ovat yhä epäiltyjä ja pidätettyinä, poliisi kirjoitti.

Toisessa tapauksessa saksalaislehti Bild kertoi, että ampumisen taustalla olisi saattanut olla perheriita. Bildin tavoittaman epäillyn naapurin mukaan epäilty ei ollut radikalisoitunut.

Poliisi sanoi myöhemmin tiedotteessaan, ettei ole löytänyt yhteyttä pääepäillyn ja uhrien välillä.

Uhka-arviota laskettiin

Hollannin poliisi julkaisi tiistaina laajan tiedonannon, jossa se pyrkii vastaamaan usein esitettyihin kysymyksiin. Poliisin mukaan ampuminen tapahtui raitiovaunussa 24 Oktoberplein -nimisen pysäkin luona.

Ampumisen jälkeen mies kaappasi paikalta auton ja pakeni sillä. Auto löydettiin iltapäivällä hylättynä. Poliisin mukaan mies pidätettiin lopulta ratsiassa Pijlsweerdin kaupunginosassa.

Poliisi nosti uhka-arvioinsa maanantaina korkeimmalle tasolle eli tasolle viisi. Nyt uhka-arvio on laskettu neljännelle tasolle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa