Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

"Tuho on valtava", kertoo suomalainen avustustyöntekijä – Mosambikissa tulvavedet uhkaavat satojatuhansia ihmisiä hirmumyrskyn jäljiltä

  • STT
Eteläisessä Afrikassa Mosambik paini tiistaina kansakuntansa historian pahimman sääkatastrofin seurausten kanssa. Viime viikon torstaina iskeneen hirmumyrsky Idain jäljiltä nousseet tulvavedet uhkasivat satojatuhansia loukkuun jääneitä ihmisiä.

Myrskyn vahvistettu uhriluku oli tiistai-iltana yli 200 ihmistä, mutta yli tuhannen ihmisen pelätään kuolleen. Tuhoja on kuvattu Mosambikin historian pahimmaksi luonnonkatastrofiksi.

YK:n mukaan kyseessä saattaa olla jopa koko eteläisen pallonpuoliskon historian pahin sään aiheuttama katastrofi, kertoo Guardian.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yli 500  000 asukkaan kaupungissa Beirassa puhelinyhteydet ja sähköverkko olivat tiistaina edelleen nurin, kertoi STT:n tavoittama Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Caroline Haga. Haga toimii viestintädelegaattina kansainvälisen Punaisen Ristin ryhmässä.

Hagan mukaan kaupunki on kärsinyt mittavia vahinkoja, ja myrskyä seuranneet tulvat uhkaavat laajoja alueita myös maaseudulla. Kaupunkiin on perustettu 18 väliaikaista suojaa, joissa on tuhansia kodittomaksi jääneitä ihmisiä.

–  Tilanne on aika kamala. Syklonin aiheuttama tuho on valtava, ja tuhannet ovat jääneet kodittomiksi. Sykloni on mennyt yli, mutta Zimbabwen ja Malawin puolelle sataneet sateet valuvat nyt tänne ja joet ovat tulvineet. Vettä on syöksynyt maaseutualueelle useiden kymmenien neliökilometrien alueelle, ja joissain kohdissa veden taso on noussut useita metrejä. Ihmisiä on loukussa puissa ja katoilla, Haga kertoo.

Avun saaminen perille vaikeaa

Hagan mukaan lentokenttä on auki, ja sekä Mosambikin valtio että humanitaariset organisaatiot pyrkivät viemään apua perille mahdollisimman nopeasti.

–  Avun saaminen tulva-alueelle on haastavaa, sillä emme pääse sinne muuten kuin ilmateitse tällä hetkellä, Haga kertoo.

Loukkuun jääneitä ihmisiä on pelastettu venein ja helikopterein, mutta kaluston puute on rajoittanut toimintaa. Kolmea helikopteria lennättänyt kansalaisjärjestö Rescue South Africa kertoi uutistoimisto AFP:lle pelastaneensa 34 ihmistä sitten perjantain. Järjestö yrittää saada alueelle lisää koptereita.

Kaluston puutteen vuoksi auttajat ovat joutuneet tekemään vaikeita päätöksiä.

–  Joskus voimme pelastaa vain osan ihmisistä, joskus pudotamme ruokaa osalle ja autamme suuremmassa vaarassa olevia. Ihmiset ovat loukussa puissa, talojen katoilla ja saarekkeilla vailla ruokaa. Pelastamme ne jotka voimme, ja loput menehtyvät, kuvaili eteläafrikkalaista järjestöä johtava Ian Scher uutistoimisto AFP:lle.

Yhteistyötä Nasan kanssa

Hagan mukaan tässä vaiheessa on vaikeaa sanoa, montaako ihmistä syklonin jälkituhot ja tulvat uhkaavat. Hagan mukaan Mosambikin viranomaiset arvioivat, että tulviminen uhkaa tällä hetkellä satojatuhansia ihmisiä.

–  Sen päälle ovat vielä syklonin kodittomaksi jättäneet. Olemme tehneet yhteistyötä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan kanssa, jotta voisimme satelliittikuvien avulla selvittää apua tarvitsevien määrää.

Tulvatilanne tuskin on helpottamassa, sillä lähipäiviksi on ennustettu lisää sateita.

YK:n alaisuudessa toimiva Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoo lähettävänsä apua noin 600  000 ihmisen tarpeisiin.

–  Maailma ei ole vielä tajunnut tämän ongelman suuruusluokkaa, kommentoi WFP:n tiedottaja Herve Verhoosel toimittajille Genevessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa